Forma, textura, culoarea și starea generală a acestora pot indica dacă și unde este o eventuală problemă de sănătate. Prezența liniilor verticale pe suprafața unghiei poate avea mai multe cauze – de la înaintarea în vârstă, lovirea acelei zone, traumele din copilărie până la, în cel mai rău caz, diferite probleme medicale.

Cauze și simptome ale liniilor verticale pe unghii

Onicorrexis (onicorexie) este termenul medical folosit pentru definirea liniile verticale de pe suprafața unghiilor. Denivelările longitudinale de pe unghii sunt mult mai comune decât acelea latitudinale, iar, de cele mai multe lor, apariția lor nu este deloc îngrijorătoare. Potrivit medicilor, liniile verticale de pe suprafața unghiei – se întind chiar de la cuticula până la vârful acesteia – apar, cel mai adesea, din cauza îmbătrânirii și devin mai proeminente sau mai numeroase odată cu trecerea anilor, din cauza modificărilor produse la nivel celular. Onicorexia se declanșează în momentul în care țesuturile regenerate ale pielii, produse la suprafața acesteia, se ridică pentru a lua locul țesuturilor de piele moartă care se elimină.

Dacă, pe lângă apariția denivelărilor longitudinale pe suprafața unghiilor, mai apar și alte simptome – precum schimbarea culorii unghiei sau textura acesteia -, acesta este semn clar al prezenței unei afecțiuni medicale în corp. Citește continuarea pe divahair.ro.