Se numește Kymriah și este speranța a milioane de bolnavi. Este o terpaie genică- modifică celulele genetice ale pacientului într-un “medicament viu” și le antrenează să recunoască și să atace boala. Deocamdată, tratamentul a fost aprobat pentru copii și adulți tineri a căror leucemie a rezistat oricăror tratamente sau care a recidivat.kymriah vindeca leucemia

Citește și: Știai că vertijul e urgență medicală? Află ce afecțiuni grave indică acesta

O singură doză vindecă leucemia!

Terapia genică Kymriah va fi administrată pacienților doar o singură dată, este individualizată si va costa 475.000 dolari. Dacă un pacient nu răspunde în prima lună după tratament, nu va fi nicio taxă, conform gigantului farmaceutic care l-a produs. Compania a mai spus că va oferi ajutor financiar familiilor care nu au asigurare medicală, pentru a-l putea oferi bolnavilor.

Legat de pretul terapiei, un oficial al producătorului a declarat că transplantul de măduvă osoasă, care poate vindeca unele cazuri de leucemie, costă chiar mai mult, de la 540.000 dolari la 800.000 de dolari. El a afirmat că, fiind vorba de o terapie inovatoare, e firesc să fie scumpă, la început, având în vedere câte miliarde de dolari s-au investit în crerea Kymriah.

Terapia se personalizează

Tratamentul nu constă în a înghiți o pastilă și gata. Procesul este complex și personalizat. Astfel, Pentru a personaliza Kymriah, celule albe, numite celule T, se îndepărtează din sângele pacientului, se congelează, se transportă în condiții speciale la compania americană ce a produs terapia, pentru editare genetică și multiplicare. Ulterior, după 22 de zile de prelucrare, acestea sunt înghețate din nou și transportate la un centru medical autorizat unde se  administrează pacientului.

Are efecte adverse periculoase

Pentru început, tratamentul va fi disponibil în doar 20 de clinici autorizate. În cinci dintre acestea se vor extrage celulele T, proces care poate dura până la cinci zile.

Compania producătoare a cerut o certificare a clinicilor deoarece terapia genică nu e ușor de suportat, având, în unele cazuri, reacți adverse ce pot fi mortale. Una dintre acestea este numită de specialiști ”furtuna de citokine” care provoacă febră puternică, hipotensiune, congestie pulmonară și afecțiuni neurologice. Personalul medical are nevoie de instruire pentru a gestiona aceste reacții, iar spitalele sunt informate că înainte de a le administra Kymriah pacienților, trebuie să se asigure că au medicamentul necesar e pentru a trata reacțiile adverse- atlizumab- care este un imunosupresor.

Citește și: