Leucemia limfocitară cronică este una dintre formele grave de cancer de sânge. Apare frecvent la vârstnici, persoane la care se asociază numeroase comorbidități, precum hipertensiunea arterială. afecțiuni cardiace, fibrilație atrială, accident vascular- cerebral (AVC). Nevoile de tratament și de îngrijire ale pacienților sunt mari. Din păcate, numărul medicilor specialiști este insuficient. În România există doar 260 de hematologi.

Leucemia limfocitară cronică se caracterizează prin acumularea progresivă și anormală de celule albe în sânge, măduva osoasă și țesutul limfatic. Jumătate dintre cazuri nu au simptome. Prin urmare, boala poate fi descoperită uneori doar întâmplător și în stadii avansate.

În ciuda eforturilor depuse de oamenii de știință, cauza bolii rămâne o necunoscută. Factorii de risc sunt: expunerea la unele produse chimice utilizate în agricultură/ în mediul industrial, factori de mediu, asocierea cu anumite infecții virale, factori genetici (antecedentele familiale – LLC are una dintre cele mai mari predispoziții moștenite pentru malignități hematologice – aproximativ 10% dintre pacienții care dezvoltă LLC au un istoric familial de boală). Printre simptomele LLC se numără transpirațiile nocturne, anemia, febra, durerea abdominală și pierderea în greutate.

Diagnosticul precoce este vital

”Leucemia limfocitară cronică este cea mai frecventă limfoproliferare cronică. Este foarte important ca boala să fie corect diagnosticată. În prezent, managementul corect presupune cunoașterea anumitor particularități atât ale bolii, cât și ale pacientului. În acest sens, pacientul trebuie să ajungă cât mai repede la un diagnostic precis, odată ce există suspiciunea.

De multe ori, în clinicile noastre primim pacienții tardiv, cu faze avansate ale bolii. Când terapia nu mai este atât de eficientă. Diagnosticul necesită, în primă fază, o analiză a celulelor din sânge. Deoarece, cel mai frecvent, pacientul este depistat cu limfocitoză (creșterea numărului de limfocite). Însă aceste limfocite trebuie identificate țintit cu ajutorul markerilor standardizați.

Primul pas este orientarea pacientului către un serviciu care poate să ofere acest diagnostic și să confirme că pacientul are clona de leucemie limfocitară cronică. Diagnosticul se face în centrele universitare în care se derulează și subprogramul de diagnostic al leucemiilor acute (susținut de CNAS).”, a explicat conf. dr. Horia Bumbea, vicepreședinte al Comisiei de Hematologie din Ministerul Sănătății.

Tratamentul pentru leucemia limfocitară cronică e personalizat