Dr. farmacist Ovidiu Bojor consideră afinele ca fiind ”la limita atât dintre medicament şi aliment”, datorită întrebuințărilor terapeutice. Zmeura este recomandată astenicilor și copiilor în creștere, iar coacăzele conțin de trei patru ori mai multă vitamina C decât lămâile – ca să numim doar câteva din calitățile remarcabile pe care le au fructele de pădure.

Coacăzele, tonic general

Coacăzele ”sunt un tonic general. Stimulează formarea globulelor roşii. Ajută la creşterea în greutate și a oaselor la copii. Prin toate acestea, sunt foarte utile pentru cei doi poli ai vieţii, fiind indicate în alimentaţia celor mici, dar şi a vârstnicilor. Joacă și un rol important în prevenirea accidentelor vasculare. Efectul tonic se manifestă şi asupra sistemului nervos, constituind un remediu adjuvant în surmenajul intelectual. Pigmenţii pe care îi conțin duc la mărirea acuităţii vizuale, fiind utile celor care au probleme cu vederea sau lucrează mult la calculator. Sunt și diuretice, ceea ce le recomandă în afecțiuni renale. Sunt bune și împotriva tusei, gripei sau răcelilor”, spune farmacistul care spune că ar trebui consumate ca fructe proaspete sau ca suc. În plus, se poate face infuzie din fructe uscate: una-două linguriţe la o cană cu apă, din care se beau două-trei căni pe zi. Siropul este indicat pentru tuse și se prepară din suc de coacăze negre obţinut prin presare şi suprasaturat cu miere (75%). La nevoie, se iau câte două lingurițe la două ore. Altfel, poate fi băut diluat cu apă. Se păstrează timp de un an, când nu pierde decât 15% din vitamina C.

Zmeura, împotriva tulburărilor menstruale

Zmeura este un fruct tonic pentru astenici și pentru copiii în creștere. Este recomandată în afecțiuni febrile și celor cu probleme de digestie. Este și ușor laxativă și diuretică. Pentru că ajută la eliminarea uraților, este utilă în afecțiuni renale, cardiace, pulmonare, reumatism și gută. Se consumă sub formă de fructe crude. Frunzele au proprietăti astringente şi dezinfectante, fiind indicate în diaree, hiperaciditate şi în alte afecţiuni digestive. Ceaiul din frunze de zmeur (infuzie din una sau două linguri de frunze uscate la o cană cu apă) este util în tratarea menstruației neregulate, dureroase, hemoragiei abundente și ale problemelor hormonale feminine. Timp de trei săptămâni se beau trei-patru căni zilnic. Fructele se consumă ca atare.

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Afinele, antibacteriene

”Fructele proaspete sau uscate de afin au un rol important în tratarea enterocolitelor, în diaree de fermentație şi în colibaciloză (sindrom entero-renal), pentru efectul lor antibacterian. În plus, protejează mucoasa gastrică și are o acțiune astringentă și antiinflamatoare. Protejează pereții vasculari și sunt utilizate în tulburări circulatorii (varice, flebite, arterite, afecțiuni coronariene, sechele de infarct). Se recomandă și în ateroscleroză. Au și rol de a ajuta regenerarea celulelor hepatice. Sunt și un bun hipoglecemiant, fiind utile ca antidiabetice. Nu este de neglijat nici acțiunea lor vermifugă, în special asupra oxiurilor. Dau rezultate foarte bune sub formă de gargară cu ceai în faringite, stomatite, afte și candidoze locale. Se poate folosi și pentru comprese sau spălături locale pentru tratarea hemoroizilor. Au şi acţiune antieczematoasă. Se poate face o cură de afine, consumând zilnic 300-500 g fructe proaspete sau 100 g uscate. Decoctul se prepară dintr-o linguriță de afine uscate la o cană sau macerat la rece din aceeaşi cantitate, timp de opt ore, din care se beau două căni pe zi. Frunzele conţin mirtilină, supranumită şi „insulină vegetală”. Se face infuzie dintr-o linguriță de frunze uscate la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi.”