Laptele de soia este bogat în proteine, calciu, minerale și acizi grași esențiali. Acești nutrienți produc energie și ajută corpul să funcționeze bine. De asemenea, acesta conține grăsimi nesaturată care sunt benefice pentru colesterol.  Iată mai jos câteva din beneficiile laptelui de soia:

Laptele de soia ajută profilul lipidic din sânge

Specialiștii susțin că una dintre cele mai importate caracteristici ale laptelui de soia este capacitatea de a îmbunătăți profilul lipidic din sânge. În timp ce laptele de vacă sau de orice altă origine animal este bogat în grăsimi saturat, cel de soia care doar grăsimi nesaturată care sunt foarte bune pentru cholesterol.

Consolidează integritatea  vaselor de sânge

Acizii grași Omega 6 și Omega 3 din laptele de soia, cât și foto-antioxidanții puternici  din soia pot preveni hemoragiile și distrugerea țesuturilor vaselor de sânge. Astfel, laptele de soia ajută la consolidarea integrității vaselor de sânge.

 Ajută la pierderea în greutate

Laptele de soia are în mod natural conține mai puțin zahăr decât laptele de origine animală. O cană de lapte de  vacă, de exemplu, conține 12 grame de zahăr, în timp ce una de lapte de soia conține doar 7 grame, cantitatea fiind scăzută aproape la jumătate. De asemenea, acesta conține și fibre care ajută  ajuță la păstrarea pentru mai multe ore a senzației de sațietate.

Previne cancerul de prostată

Laptele de soia reprezintă o sursă bogată de fitoestrogeni, un  hormon unic care controlează producția de testosterone la bărbați.  Scăderea nivelului de testosterone ajută la prevenirea apariției cancerului de prostată la bărbați. Studiile au demonstrate că bărbații pot preveni apariția și dezvoltarea acestui tip de cancer printr-un un consum regulat de lapte de soia, cât și consumul altor preparate sau alimente care conțin soia.

Previne sindromul postmenopauzal

În momenutul în care femeile intră la menopauză nivelul producției d e estrogeni scade  în corpul acestora, iar laptele de soia bogat  în fitoestrogeni pot înlocui cu success lipsa acestora și pot ușura sau chiar înlătura simptomele menopauzei.

 Laptele de soia previne osteoporoza

Osteoporoza este o altă boală asociată vârstei și dereglărilor hormonale, iar fitoestrogenii din laptele de soia ajută al absorția calciului din corp și previne scăderea masei osoase.  Așadar, consumul regulat de lapte de soia, alături de vitamina D şi calciu poate preveni osteoporoza.

 

Cum se face laptele de soia?

Laptele de soia se realizează  foarte ușor prin înmuierea, măcinarea și fierberea în apă a boabelor de soia. Mai exact, se pun boabele de soia ( aproximativ o cană de boabe) într-un bol si se acopera cu apa, lasându-se la înmuiat cel puțin 12 ore. Apoi, boabele sunt strecurate, se introduc în blender și se adaugă o cantitate dublă de apă, apoi se pune la fiert. După preferințe se poate adăuga în el și arome.

Foto: Shutterstock