Insomnii, depresii, migrene, indispoziție, bufeuri, irascibilitate… Cam cum ar putea cineva să spună că e bine să fii la menopauză? Din punct de vedere fiziologic, menopauza se caracterizează, pe lângă absența menstruației, printr-o deficiență permanentă și ireversibilă de hormoni estrogeni. Iar aceasta este cauza multor altor probleme. Pe de altă parte, lipsa estrogenilor la menopauză are și efecte benefice. Printre acestea se numără involuția și dispariția formațiunilor benigne de la nivelul uterului, precum fibroamele sau endometrioza.

De ce să mergi la medic, la menopauză

Din cauza absenței definitive a hormonilor estrogeni, pot apărea o serie de tulburări. Însă, manifestările caracteristice menopauzei pot ascunde boli mult mai grave.

1.Te simți balonată?

Greutatea femeilor la menopauză crește cu 4-7 kg, modificând și repartizarea depozitelor de grăsime, cu precădere pe abdomen și șolduri. Hormonii sunt de vină. Însă creșterea în greutate poate fi însoțită și de anumite tulburări gastrointestinale, precum constipația, balonarea, diareea, arsurile la stomac. Nu lua medicamente fără sfatul medicului! Simptomele cancerului ovarian, diagnosticat mai ales la vârsta menopauzei, corespund întru totul: creșterea circumferinței abdominale, balonare persistentă, de lungă durată, dureri de burtă.

2.Ai bufeuri?

Senzația aceea insuportabilă, chinuitoare de căldură, mai ales în partea superioară a corpului, cu transpirații și înroșire a pielii, poate fi semnul unor afecțiuni cardiovasculare. Uneori, bufeurile sunt însoțite și senzația de sufocare, ceea ce poate fi semn de boli pulmonare sau de hipertensiune. Dacă ai și colesterolul mare, e musai să mergi la medic.

3.Te dor oasele?

Poate fi de vină osteoporoza, caracteristică menopauzei târzii. Absența estrogenilor determină diminuarea țesutului osos și scăderea nivelului de calciu. Cea mai gravă consecință este fractura de șold care, la bătrânețe, poate ucide.

4.Nu mai ai chef?

Lipsa estrogenilor produce și uscăciunea mucoasei vaginale, motiv pentru care apare durerea și disconfortul în timpului sexual. Apar infecții genitale mai des, iar apetitul pentru sex scade dramatic. Pe lângă asta, apar și schimbările bruște de dispoziție, iritabilitatea, oboseala, depresia, amețelile, așa încât nu mai există nici chef de dragoste fizică. Or, nu este deloc normal să tratezi astfel de stări ca fiind firești, ci trebuie să consulți un specialist.

E nevoie de mai mulți specialiști

Felul în care este abordată menopauza în sistemul medical românesc este fragmentat, incomplet și ineficient. Majoritatea femeilor ajung la doctor în stadii avansate ale unor boli care ar fi putut fi prevenite printr-o abordare holistă și interdisciplinară a menopauzei. Deși menopauza nu este o boală în sine, ea necesită atenția terapeutică a mai multor specialiști.

Este și motivul pentru care s-a deschis în București un centru de excelență dedicat menopauzei. Echipa clinicii de menopauză este formată din ginecologi, endocrinologi, neurologi, psihologi, specialiști în medicină internă, specialiști în boli cardio-vasculare, diabetologi, nutriționisti. Printre experții și consilierii care vor participa la comisiile de dezbatere a cazurilor complicate se numără Prof. Dr. Decebal Hudiță, Conf. Prof. Dr. Nicolae Poiană, Prof. Dr. Manuela Russu, Dr.Bogdan Slăbescu și Dr. Iosif Niculescu.

„Cel mai important lucru pentru o femeie la menopauză este conștientizarea unui mod de viață corect (dietă, mișcare, fără fumat și fără alcool). Medicina de precizie, personalizată și adaptată permanent la starea fiecărei paciente este abordarea corectă atunci când intervin situații de patologie. Un program de screening corect și tratamentele moderne, atunci când se impun, cresc calitatea vieții pacientelor și scad incidența unor boli precum osteoporoza sau bolile cardio-vasculare. Din experiența personală, multe femei sunt speriate de tratamentul de substituție hormonală, însă nu toate pacientele au nevoie de acest gen de tratament. Raportul între riscuri și beneficii se calculează, întotdeauna, într-un mod personalizat.

De exemplu, după vârsta de 50 de ani, incidența cancerului de sân este mare. Conform statisticilor, din 1000 de femei, 23 vor face cancer de sân. Dacă toate cele 1000 de femei ar urma un tratament de substituție hormonală, 27 vor face cancer de sân, adică cu patru cazuri mai mult. Consumul de alcool ar crește incidența cu 6 cazuri. Supraponderalitatea crește incidența la 25 de cazuri. Pe de altă parte, pacientele care urmează un tratament de substituție sunt ținute sub observație, fac teste de screening mai frecvente și au șanse mult mai mari să depisteze un eventual cancer de sân în stadii incipiente.”, explică Dr. Iosif Niculescu.

Sursa foto: 123rf.com