În cazul unor suspiciuni privind afectarea unor secțiuni foarte fine ale organelor interne, medicii recomandă un examen radiologic efectuat cu un aparat special, numit tomodensitometru sau scaner cu radiații X. Acesta permite obținerea unor imagini numerice, menite să scoată la iveală afecțiuni ascunse ale creierului, glandei hipofize, ochilor, sinusurilor. În plus, același procedeu poate investiga în detaliu măduva spinării și alte organe interne care, altminteri, ar necesita intervenție chirurgicală pentru diagnostic.

Cum se face scanografia?

Razele X nu sunt altceva decât o formă de radiație, la fel ca și lumina sau undele radio. Principala lor calitate este aceea de a putea pătrunde prin orice obiect, indiferent de densitate și, implicit, prin corpul uman. Astfel, reușesc să capteze imagini din locuri foarte puțin accesibile ale trupului. În unele cazuri, pentru mai multă precizie în stabilirea diagnosticului, se utilizează o substanță de contrast iodată, care se injectează în venă. Acesta ar putea fi considerat și unicul motiv de disconfort al pacientului la un astfel de examen medical. Uneori, substanța trebuie înghițită, însă numai după o pregătire prealabilă, care presupune ca pacientul să nu fi mâncat, băut sau fumat, cel puțin 6 ore înainte. Apoi, tot ce trebuie să faci este să stai în poziția culcat, pe un pat glisant, în centrul unui cadru circular, care va lua imagini, timp de 15-45 minute. Este foarte important să nu te miști.

Bine de știut!

Dacă ți se recomandă acest tip de examinare, ai grijă să nu porți haine groase, bijuterii sau alte obiecte metalice, acestea putând deteriora imaginile. Scanerul RX este total contraindicat femeilor gravide, prezentând pericol pentru făt. Dacă examenul necesită injectarea substanței de contrast iodată și pacientul este alergic, medicul va prescrie un tratament antialergic, ce trebuie urmat 3 zile înainte de examen. Cei ce sufera de insuficiență renala trebuie să bea mai multe lichide în perioada precedentă examenului medical.

Sursa foto: pixshark.com