Deși sarcina mult dorită întârzie să apară, despre infertilitate se poate vorbi abia când, după un an de încercări, nu se ajunge la niciun rezultat. Specialiștii recomandă, în astfel de cazuri, tratamentul balnear bazat pe băi și irigații cu apă sărată hiperconcentrată, electroterapie și nămol sapropelic.

La băi, hormonii se simt bine

„În cazul infertilității de origine hormonală, cura balneară combinată cu tratamentul de stimulare are efecte superioare terapiei hormonale izolate. Cura balneară are un rol de reglator endocrin al axei hipotalamo-hipofizo-ovariene. La acestea se adaugă și consilierea cuplului, extrem de importantă, căci vizeaza dieta, alimentele interzise, recomandări privind detoxifierea și regenerarea celulară”, explică dr. George Vasilescu, specialist infertilitate, Ginestetica. Atenție! Cura balneară nu se recomandă în cazul existenței unui chist ovarian mai mare de 3 cm care nu răspunde la tratament sau a unui nodul fibromatos mai mare de 2 cm. Nici boli precum hipertiroidia, epilepsia, tuberculoza sau anemiile severe nu permit un astfel de tratament.

În România, 1 din 6 cupluri se confruntă cu probleme de fertilitate.

Băi de tot felul pentru copii sănătoși

Infertilitatea e o realitate a zilelor noastre, cand tot mai multe cupluri experimenteaza imposibilitatea obtinerii unei sarcini. De obicei, dupa 1 an de incercare de procreere in conditii normale si fara folosirea metodelor anticonceptionale se poate vorbi de infertilitate, primara sau secundara, dupa caz. Se recomanda tratamentul balnear bazat pe băi si irigatii cu apa sarata hiperconcentrata, electroterapie si namol sapropelic peloidogen prelucrat si sterilizat, care are efecte benefice datorita compozitiei de estrogen si progesteron.

În ce constă cura balneară

Tratamentul balnear in infertilitatea feminina incepe cu un examen ginecologic amanuntit. Acesta cuprinde si investigarea ultrasonografica transvaginala. Dupa caz, pot fi recomandate irigatii locale cu apa sarata, namoloterapie locala, masaj terapeutic sau unde scurte. Toate acestea reprezinta o etapa importanta in pregatirea uterului si endometrului pentru viitoarea sarcina.

La acestea se adauga climatoterapia relaxanta. se știe ca una din componentele principale ale infertilitatii este mediul stresant in care partenerii isi duc de obicei viata. Importanta tuturor acestor pasi  se explica prin faptul ca un embrion uman de calitate provine dintr-un organism matern sanatos, atat organic cat si functional. Iar un embrion de calitate va determina o sarcina sanatoasa si o nastere fara complicatii.

Cine poate și cine nu

Tratamentul la băi are efecte pozitive prin reglarea neuro-hormonala si reducerea inflamatiei cronice pelvine. Ajuta la imbunatatirea starii generala a organismului. Pe langa infertilitatea feminina, aceasta terapie mai poate trata si alte afectiuni. Hipoplazia endometriala, endometrioza si adenomioza, Boala Inflamatorie Pelvina sunt câteva dintre ele. Se pot trata și obstructia tubara, statusurile postoperatorii, dismenorea de diferite origini, precum si sindromul intermenstrual.

Totuși, cura balneara nu este recomandata in caz de chist ovarian mai mare de 3 cmi care nu raspunde la tratament. Nici în cazul unui nodul fibromatos mai mare de 2 cm in diametru. Tratamentul nu se va efectua la mai putin de 8 saptamani de la o interventie chirurgicala. Numai oncologul decide dacă poți urma un astfel de tratament în cazul unor procese maligne care nu au depasit 5 ani de la diagnostic.

Alte afectiuni care nu permit efectuarea unei cure balneare sunt procesele acute sau subacute inflamatorii pelvine, infarctul miocardic recent, hipertiroidia, epilepsia, bolile psihice, tuberculoza – inclusiv cea genitala, anemiile severe etc.

Sursa foto: care sunt cele mai importante stațiuni balneare din România și ce afecțiuni se pot trata!