„Kinetoterapia de profilaxie chiar este alternativa și „mai” sănătoasă a fitness-ului!”, spune Dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă. Industria fitness-ului a fost printre cele mai afectate de restricțiile impuse de pandemie. Chiar dacă sălile de sport sunt închise, e bine de știut că există alternative benefice pentru sănătate la orice vârstă.

Ce este kinetoterapia de profilaxie

„Vreau să se înțeleagă că această activitate pe care eu o susțin din plin, kinetoterapia de profilaxie, se poate defini simplu. Este terapia prin efort fizic controlat. Practic, ce se întâmplă: în funcție de patologiile pe care le are fiecare pacient în parte? În urma consultației, stabilim, împreună cu specialiștii kinetoterapeuți, un protocol de tratament. Vorbim despre o echipă multidisciplinară. Pentru că sănătatea pacientul este prioritară.

De asemenea, kinetoterapia interesează și persoanele care petrec foarte mult timp într-un loc (munca de acasă, la birou etc), cei pe care-i numim sedentari. Și în cazul lor lucrurile stau la fel, protocolul de tratament se întocmește în funcție de nevoile pacientului. Acum, acest total al oamenilor care simt să facă mișcare, iar eu îmi doresc să fie cât mai multe persoane de acest gen, s-a completat cu segmentul celor care aveau un program regulat de sport, iar astăzi pandemia îi împiedică să-l mai respecte. Ei bine, kinetoterapia îi poate ajuta și pe ei, ba chiar îmi poate vindeca de afecțiuni despre care, probabil, nici nu aveau habar.”, explică ortopedul.

Cum te ajută

Kinetoterapia de profilaxie este o metodă naturală și eficientă de menținere a sănătății. Ea are la bază exercițiul fizic.

„Kinetoterapia de profilaxie urmărește menținerea unui nivel fizic satisfăcător, creșterea nivelului funcțional (profilaxie primară, gimnastică medicală etc), aplicarea unor programe de prevenire a agravării sau de apariție a complicațiilor în cazul anumitor boli cronice (profilaxie secundară).”, explică Dr. Tarek Nazer, în continuare.

Interesant este că acest tip de activitate fizică combină perfect beneficiile pentru sănătate și beneficiile pentru condiția fizică, ajungând mult mai rapid la același numitor comun.

-Îmbunătățește sănătatea fizică și psihică
-Crește capacitatea de efort și rezistență
-Ajută la dobândirea și păstrarea unui tonus muscular optim
-Intensifică scăderea în greutate și ajută la menținerea unei greutăți ideale
-Previne instalarea afecțiunilor cardiovasculare, respiratorii, reumatice, neurologice sau locomotorii
-Îmbunătățește reflexele posturale
-Îmbunătățește poziția corporală
-Îmbunătățește digestia.

Sursa foto: 123rf