Obezitatea este cea mai frecventă boală metabolică. Și este definită prin kilogramele în plus sau excesul ponderal cauzat de acumularea in cantitati mari de tesut adipos. Definiția a fost mult timp controversată. Așa că Organizația Mondială a Sănătății a definit și clasificat excesul ponderal în funcție de IMC (indicele de masa corporala). IMC este raportul dintre greutate (exprimata în kg) și înălțime (exprimata în m) la pătrat. Valorile normale ale IMC sunt de 24-26 kg/m2 la femei și 24-27 kg/m2 la bărbați. Se consideră obezitate IMC > 30 kg/m2. Totuși se mai iau în calcul și alți factori, precum grosimea pliului cutanat, circumferința taliei, raportul dintre circumferința taliei și cea a șoldului. Despre felul în care ne îmbolnăvim din cauza greutății excesive ne vorbește dr. Cristina Pitiș, medic primar cardiologie, șef sectie cardiologie Polisano.

Kilogramele în plus se tot adună

Din nefericire, procentul persoanelor supraponderale si obeze este in crestere peste tot in lume, la toate categoriile de varsta. În Europa, cam 50% din populație suferă de pe urma ei. În Romania studiul ORO ne-a aratat ca 21% dintre adulti sufera de obezitate. Iar rata este in crestere odata cu varsta.  Procentul ajunge la 30% la persoanele intre 40-59 ani si la 41% la cele peste 60 ani. Desi sunt luati in considerare si factori genetici, acestia nu sunt singurii implicati in dezvoltarea obezitatii. Dar factorii de mediu, precum consumul de grasimi, alimente hipercalorice si in cantitate excesiva si sedentarismul joacă un rol extrem de important. Excesul ponderal se asociaza cu o serie de boli cronice severe: diabet zaharat, boli cardiovasculare, boli pulmonare, apnee in somn, unele forme de cancer, etc care afecteaza nu doar calitatea vietii ci prezinta si un risc crescut de mortalitate.

Cum ne îmbolnăvește excesul ponderal

„Exista o serie de mecanisme directe si indirecte prin care obezitatea produce si agraveaza bolile cardiovasculare. Sunt foarte cunoscute efectele negative indirecte: cum ar fi  intoleranta la glucoza, tulburari ale somnului ce afecteaza in grade variate sistemul cardiovascular. Dislipidemia (valori crescute ale colesterolului si trigliceridelor) prezenta la majoritatea acestor persoane, accelereaza ateroscleroza crescand riscul de infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale si in alte teritorii vasculare.  De asemenea existenta unui proces inflamator prin intermediul unor substante chimice speciale ce se elibereaza in cantitati mari produce afectarea integritatii peretelui vascular si cresterea in grosime a acestuia, ducand la rigiditatea vaselor de sange si hipertensiune arteriala, accidente vasculare.”, explică dr. Cristina Pitiș.

Așa suferă inima

„Excesul ponderal produce in timp o serie de modificari si la nivelul inimii. Cresterea volumului de sange pe care aceasta il trimite in organism ca sa poata satisface necesitatile metabolice duce la cresterea in dimensiuni a cavitatilor inimii si cresterea grosimii peretelui muscular (hipertrofia ventriculara stanga). In timp, aceste modificari pot duce la insuficienta cardiaca (cand muschiul inimii nu mai poate face fata solicitarilor) si la tulburari ale ritmului cardiac, cum ar fi: tahicardiile (ritmul accelerat), fibrilatia atriala (ritm neregulat), blocuri (ritm rar) etc. De asemenea se pot produce aritmii severe ce au ca si consecinta moartea subita, aceasta fiind cea mai frecventa cauza de deces la pacientii obezi (de 40 de ori mai frecventa la obezi decat la cei cu greutate normala).

Obezitatea determina in mod direct afectarea a arterelor coronariene (arterele ce iriga muschiul inimii). Accelereaza depunerea de grasimi in peretele vascular cu formarea asa-numitelor placi aterosclerotice care in timp duc la infarct miocardic. Riscul este de doua ori mai mare decat la cei cu greutate normala. Ateroscleroza se produce cu mult inainte de manifestarea clinica si ramane semnificativa chiar si dupa ajustarea altor factori de risc ai aterosclerozei (colesterol crescut, hipertensiune, fumat, hemoglobina glicozilata crescuta).”, subliniază dr. Pitiș.

Mai greu de diagnosticat

Pacientii obezi supusi unei interventii chirurgicale au o evolutie mai dificilă, cu un risc mai mare de aparitie a unor complicatii cum ar fi: trombembolie (formarea de cheaguri in interiorul vaselor), infectii ale cicatricilor chirurgicale, aritmii etc. Nu e de neglijat si faptul ca prezenta obezitatii pune uneori probleme serioase de diagnostic in ce priveste bolile cardiovascular. Din cauza informatiilor limitate obtinute la examenul fizic si la testarile efectuate. Fie din cauza imposibilitatii efectuarii acestora, fie datorita imaginilor suboptimale ale investigatiilor recomandate pentru stabilirea diagnosticului.

Tratamentul obezitatii este in functie de severitate si de prezenta afectiunilor asociate. Se recomanda obtinerea si mentinerea unui IMC <25 kg/m2, prin modificarea stilului de viata, dieta corespunzatoare, de preferinta la indicatia si sub supravegherea unui dietetician, exercitii fizice daca afectiunile concomitente o permit, si in anumite situatii, tratament medicamentos sau chirurgical.

Indiferent de felul cum se abordeaza scaderea in greutate e important de retinut ca recidiva este frecventa, mai putin de 5% din pacienti mentinandu-si greutatea la 4 ani. De aceea trebuie facute toate eforturile pentru prevenirea supraponderii si obezitatii, prin modificarea stilului de viata, evitarea/intreruperea fumatului, urmarea unei diete corespunzatoare (consum redus de grasimi, reducerea consumului de sare, consum de cereale, peste, nuci, legume, fructe), exercitii fizice (minim 30 min/zi activitate fizica mderata, sau 2,5-5 ore/saptamana activitate fizica moderata sau 1-2,5 ore/sapt activitate fizica intensa).

Prevenirea obezitatii trebuie sa fie prioritatea principala pentru mentinerea sanatatii cardiovasculare, acest lucru fiind important nu doar in cazul adultilor ci si in cazul copiilor si adolescentilor.

Sursa foto: Shutterstock