O vorbă din bătrâni spune că părul bogat este podoaba neprețuită a oricărei femei. Dar, există și perioade când, în ciuda strădaniei de a-l păstra frumos și sănătos, acesta se încăpățânează să pice, fir cu fir. Când îți cade părul, nu e cazul să te alarmezi exagerat, cu gândul la înfricoșătoarea perspectivă a unei eventuale calviții, cunoscută sub urâtul nume popular „chelie”. Dar e indicat să consulți un medic de specialitate. Căci, banala cădere a părului sau alopecia poate trăda afecțiuni destul de grave care, uneori, necesită tratament de lungă durată. Așadar, iată de ce să mergi la medic atunci când îți cade părul.

Cosmeticalele ajută când îți cade părul?

Ai schimbat nenumărate mărci de șampoane și balsamuri? Ai încercat diverse măști și leacuri băbești? Ai renunțat la uscătorul de păr și urmezi toate sfaturile specialiștilor de prin reviste? Cu toate astea, problema parcă se accentuează pe zi ce trece, în loc să remarci o ameliorare. Dar la medic ai fost? Dacă răspunsul este „nu”, ar fi bine să-ți pui câteva întrebări. Și asta pentru că numai un set detaliat de analize de sânge poate oferi soluția salvatoare.

De la o banală mătreață ori o ciupercă a scalpului, până la boli venerice severe, precum sifilisul secundar, gama afecțiunilor care conduc la căderea părului este foarte largă. Mai mult, chiar și produsele cosmetice pe care le folosești cu scop terapeutic pot duce la accentuarea problemei, în loc să o elimine, dacă sunt folosite fără indicația unui specialist.

Dacă știi că suferi de afecțiuni cronice, precum diabetul, seboreea, leucemia ori de infecții localizate în diverse părți ale corpului, trebuie să privești căderea părului ca pe un fenomen normal. La fel și atunci când urmezi cure de slăbire neavizate, drastice, care privează organismul de mineralele și vitaminele necesare bunei funcționări.

Când hormonii o iau razna…

…nu-i de glumă! Nivelul ridicat de testosteron, componentele anumitor tipuri de pilule anticoncepționale, perioada imediat următoare nașterii sau cea a intrării la menopauză, stresul, șocurile emoționale sunt numai câteva dintre motivele pentru care circuitul hormonal se dă peste cap. După 3 luni de la momentul în care devin mame, majoritatea femeilor suferă din cauza căderii excesive a podoabei capilare. Numai că, în cazul lor, nu e nimic ciudat la mijloc. Explicația e simplă: în perioada sarcinii, nu cad decât foarte puține fire de păr, așa că regenerarea care ar fi trebuit să se producă pe parcursul a 9 luni are loc ulterior. Nu același lucru se poate spune despre dereglările funcțiilor tiroidei. În astfel de situații, vizita la medicul endocrinolog este singura metodă de a remedia problema.

Alimentația contează

Lipsa vitaminelor și a mineralelor duce la scăderea calității firului de păr și, în timp, la pierderea acestuia. Prin urmare, o alimentație echilibrată joacă un rol-cheie în menținerea poadoabei capilare. Dacă organismul nu beneficiază de suficient de mult fier, chiar dacă nu suferi de o formă de anemie, părul este predispus la cădere. Dar nu lua suplimente de la tine putere, ci numai la recomandarea unui specialist, în urma unor analize de sânge! Un exces de fier poate duce la complicații severe, la fel ca și nivelul ridicat al vitaminei A sau al seleniului. Acestea trebuie luate numai în combinație cu alte vitamine, niciodată separat.

Atenție la anemie!

„Fierul este un element indispensabil, deoarece este necesar pentru producția de energie în toate organele. Participă în calitate de catalizator la multe reacții care asigură dezvoltarea și funcționarea normală a organelor. Anemia prin carenţă de fier afectează mai ales femeile tinere, înainte de menopauză, deci pe cele active, din cauza pierderilor lunare de sânge, a sarcinii, nașterii și alăptării. Riscul lipsei de fier crește la această categorie de persoane în cazul curelor de slăbire și al dietelor vegetariene greșit aplicate.

Carenţa de fier poate fi bănuită atunci când sunt remarcate oboseala fizică și psihică nejustificate, paliditate, modificări ale unghiilor și căderea părului. Pacientele cu anemie au tenul palid şi prezintă o stare de slăbiciune, ameţeală, probleme digestive şi dereglări menstruale. Confirmarea se face prin analize de laborator: măsurarea hemoglobinei, evaluarea depozitelor de fier prin determinarea feritinei și a fierului disponibil prin determinarea saturației transferinei.”, spune Prof. Dr. Gabriel Mircescu, Preşedintle Asociaţiei „Anemia Working Group România”.

Sursa foto: 123rf.com