Mai ales după vârsta de 40 de ani, bilanțul medical anual reprezintă o prioritate.
Există o serie de analize și investigații pe care orice femeie trebuie să le parcurgă periodic.

Iată despre ce este vorba:
Primul pas în evaluarea sănătății

În fiecare an e necesar să parcurgi un set complet de analize de laborator, care să facă o evaluare generală a sistemelor din organism.
Ce analize ar trebui să se regăsească neapărat pe listă:
– glicemia – pentru a depista din timp o eventuală toleranță la glucoză ce indică riscul de diabet zaharat.
– profilul lipidic – nivelul de colesterol LDL („rău”), HDL („bun”) și cel la trigliceridelor – sunt relevante pentru sănătatea inimii tale.
– TGO, TGP – evaluează funcția ficatului tău.
– VSH – detectează dacă în corpul tău este prezentă o infecție sau o inflamație.
– uree, creatinină, acid uric, sumar de urină – evaluează funcția rinichilor.
– fosfataza alcanlină – detectează problemele osoase și cele ale ficatului.
– nivelul de calciu și de magneziu.
– hemoleucograma – analiza generală a celulelor din sânge.

Pe baza istoricului tău medical, medicul de familie îți poate recomanda și alte analize de laborator mai specifice.

Nu este nevoie să-ți iei toată ziua liberă pentru a te ocupa de analize. Dimineața la prima oră mergi la recoltare și în maximum 24 de ore sau chiar mai repede ai rezultatele, dacă apelezi la un laborator recunoscut, cum este cel de la Centrul Medical Matei Basarab.

Consultul ginecologic și testul Babeș Papanicolau

Vizita anuală la ginecolog este obligatorie pentru orice femeie activă sexual, indiferent de vârstă, dar după 40 de ani are o și mai mare importanță. Și asta pentru că incidența afecțiunilor ginecologice este mai mare în această etapă a vieții.

În cadrul controlului, medicul poate depista prezența fibromului uterin – o tumoră benignă (necanceroasă) ce afectează peste 30% din femeile de vârstă mijlocie și se manifestă prin sângerări masive, dureri, menstruații neregulate, tulburări urinare și digestive.

Testul Babeș Papanicolau se realizează pentru depistarea cancerului de col uterin – o boală silențioasă, care în general nu dă niciun fel de simptome și poate evolua până în stadii avansate fără ca măcar să știi.
Testul este rapid și nedureros – poți simți doar un foarte mic disconfort la momentul prelevării, dar care dispare imediat.
Prelucrarea sa poate dura până la 10 zile.

Mamografia

În România, aproximativ 10.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer la sân, de cele mai multe ori într-un stadiu avansat, când opțiunile de tratament sunt limitate. De fapt, statisticile arată că este forma de cancer cu cea mai mare rată de mortalitate în rândul femeilor din țara noastră. Dacă este însă descoperit în stadii incipiente prin intermediul unei mamografii, cancerul la sân este tratabil, cu o rată de succes foarte bună.

După 40 de ani, când corpul femeilor suferă anumite modificări hormonale asociate premenopauzei, medicii recomandă ca mamografia să se realizeze anual.
Pe lângă aceasta, nu uita să îți autoexaminezi sânii în fiecare lună, pentru a detecta eventualele schimbări de consistență care ar trebui să te pună pe gânduri.

Vezi în imaginea de mai jos cum se realizează autopalparea sânilor acasă.


Testul de diagnostic al osteoporozei (DEXA)

Osteoporoza este o afecțiune ce se manifestă prin fragilitatea oaselor, ca urmare a scăderii densității lor, fapt care presupune un risc crescut de fracturi. Frecvența acestei boli este aproape de două ori mai mare la femei decât la bărbați. După vârsta de 40 ani, riscul de osteoporoză crește simțitor, pe fondul schimbărilor hormonale și cu atât mai mult dacă ai în familie antecedente.
La fel ca și în cazul altor boli serioase, osteoporoza are tendința de a se instala fără simptome evidente și fără durere – până când cauzează prima fractură. Afecțiunea poate fi însă tratată de medicul ortoped, dacă este descoperită la timp.

Depistarea osteoporozei se realizează prin testul de osteodensitometrie DEXA – o investigație imagistică rapidă (durează între 5 și 10 minute) și neinvazivă. DEXA se utilizează și pentru monitorizarea osteoporozei și a răspunsului la tratament dacă boala deja s-a instalat.
În funcție de rezultatul osteodensitometriei, medicul radiolog îți poate recomanda să repeți investigația la un anumit interval de timp specific.
Bineînțeles, nu uita să mergi la controlul oftalmologic și la cel cardiologic în fiecare an și sfătuiește-ți partenerul de viață să facă la fel, căci aceste evaluări sunt la fel de importante pentru ambele sexe.

Sănătatea este prețioasă, ai grijă de ea și ea va avea grijă de tine.
Surse imagini: Shutterstock, Pinterest