Simți sau nu vreo durere, în sezonul autumnal trebuie să-ți faci timp pentru a-ți verifica starea de sănătate. E un moment propice să capeți un plus de optimism, dacă rezultatele sunt bune. După zicala potrivit căreia „paza bună trece primejdia rea”, câteva teste n-au cum să-ți dăuneze.

Doamna toamnă face fițe

Toamna, răul latent din organism se accentuează. Acum e posibil să devină vizibile sau să se declanșeze și eventuale boli luate din vacanță. Stres, mese dezechilibrate, tulburări de somn, toate sunt situații cu care se confruntă mulți dintre noi odată cu revenirea la serviciu, după concediu. Prin urmare, n-ar fi rău să treci pragul unui cabinet medical în această perioadă.

5 investigații obligatorii

1.Un „of” la inimioară?

Despovărează-ți trupul și sufletul de stres, căci, mai ales la femeile trecute de 50 de ani, prezenţa depresiei se asociază cu riscul crescut de deces cauzat de bolile inimii! Dacă te simți depresivă, se impune să treci pragul cardiologului și, de ce nu, sfatul de specialitate al unui psihiatru sau psihoterapeut.

2.Dacă oasele scârțâie

Cea mai frecventă modalitate de depistare a afecțiunilor articulare este radiologia. Pentru cercetări mai amănunțite se apelează la CT și RMN. În cazul depistării artrozei, tratamentul se împarte în 3 etape, în funcție de gravitatea bolii: masuri non-farmacologice, terapia medicamentoasă sau tratamentul chirurgical.

3.Ecograful vede ce trebuie

Durerile de burtă, oboseala, crampele menstruale și balonarea sunt ușor de ignorat. Însă pot fi semne ale unor boli ascunse, precum endometrioza, boală cauzată de apariția unor tumori benigne în țesutul uterin, de care suferă cam 3 din 10 femei. O ecografie abdominală și pelvină îți poate spune care e starea organelor interne.

4.Inspectează feminitatea

Cancerul de col și de sân fac ravagii. Și asta pentru că se evită ginecologul. Dar tu ești conștientă de riscuri, nu-i așa? Fă-ți o programare pentru un consult ginecologic complet, care să includă mamografie, test Babeș Papanicolau, colposcopie, dacă e cazul, ecografie transvaginală, analiză de secreții vaginale.

5.Verifică tractul digestiv

Constipație? Balonare? Arsuri? Gastrita dă mari bătăi de cap toamna. Dacă va fi cazul, medicul îți va recomanda o endoscopie sau o colonoscopie. „Helicobacter Pylori este o bacterie cu care “trăiesc” jumătate dintre oameni. Însă doar în anumite condiții, poate duce la ulcer. În cazul în care medicul suspectează infecția, vă poate recomanda testul de respirație la uree marcată sau INFAI, total neinvaziv. Are o acuratețe de 98%, unică pe piață. Cu videocapsula endoscopică, se pot depista afecțiuni precum cancerul de colon, polipi, diverticuli sau boli inflamatorii intestinale. Testele medicale anuale nu trebuie amânate. Chiar și cele mai grave afecțiuni digestive, depistate în stadii incipiente, pot fi tratate.”, spune dr. Dan Andronesi, medic primar chirurg, clinica Med-Help.

Sursa foto: Shutterstock