Dureri în piept, picioare umflate, vinișoare sparte, dureri de picioare sunt doar câteva dintre semnele care ne îngrijorează. Oare de la ce să fie? Medicul specialist va ști dacă este cazul să faci sau nu investigația Doppler. Căci vasele de sânge suferă destul până dau semne de boală.

Când analizăm venele?

Sănătatea precară a vaselor de sânge nu înseamnă doar prezența varicelor, a hemoroizilor, a durerilor și umflăturilor la nivelul picioarelor. Amorțeala, furnicăturile, durerile musculare în timpul mersului, înroșirea membrelor inferioare sau superioare sunt și ele semne că vasele de sânge au de suferit. Există și cel puţin doi dintre factorii de risc cardiovascular – colesterol crescut, diabet, hipertensiune arterială sau tabagism? Atunci se impune o examinare periodică. Pentru a vedea dacă există o micşorare sau o lărgire a vaselor de sânge.

Iar investigația Doppler este o procedură non-invazivă. Permite analiza în profunzime a țesuturilor, observând fluxul de lichid existent: sânge, urină, secreții etc, chiar şi la bebeluşi. Acest test este prescris de cardiologi, interniști și neurologi. Însă recomandarea poate veni și din partea medicului oftalmolog, endocrinolog sau reumatolog.

Ce se vede la Investigația Doppler

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Căror regiuni ale corpului li se adresează investigația? Ei bine, inima poate fi observată printr-un examen al sistemului cardiac. Cu scopul de a identifica eventuala patologie și de a prescrie tratamentul corespunzător. Varicele, trombozele și chistele articulare pot avea ca punct de plecare investigația cu metoda Doppler, astfel încât medicul va analiza viteza de circulație a sângelui la nivelul membrelor inferioare. O proastă circulație a sângelui dăunează întregului corp, din cap până-n picioare, deoarece circulația oxigenului prin sânge către creier este îngreunată.

Și pentru detectarea unui anevrism (o dilatare a aortei) sau o îngustare a acesteia se poate efectua examenul Doppler la nivel abdominal. Brațele pot fi verificate pentru a descoperi potențiala prezență a flebitei. La gât, se poate observa micşorarea arterelor cauzată de plăci de aterom (grăsime), care pot genera accidente vasculare cerebrale și care arată starea arterelor din tot corpul. Testarea se face pe segmentele afectate căci, dacă ar fi să expunem întreg corpul unui astfel de examen, ar dura probabil două zile.

Cum se face?

Investigația Doppler măsoară prin tehnica ultrasunetelor viteza circulației fluidelor corporale. Este o metodă non-invazivă, nu doare, durează cam 30 minute (dar poate dura și mai mult în funcție de patologie), iar pacientul poate pleca pe picioare acasă, pentru că nu necesită anestezie. Nu emană radiații. Cu ajutorul unei sonde așezate pe piele, se execută mișcări pentru analiza vitezei fluidelor, grosimea plăcilor de aterom, structura lor (relevantă pentru riscul de embolie și AVC) al cărui raport îl putem observa pe un monitor.

Sursa foto: Dreamstime.com