Ar fi bine ca toți copiii să facă un control la medicul ortodont. De la apariția danturii permanente și până la 14-18 ani, problemele dentare și osoase descoperite pot fi rezolvate mult mai ușor și într-un timp mult mai scurt. Totuși, ar fi bine să știi dinainte răspunsul la aceste 5 întrebări pentru medicul ortodont, pe care cei mai mulți copii sau părinți și le pun.

Întrebări pentru medicul ortodont. Care este cel mai potrivit aparat?

Medicul ortodont Georgiana Bordei afirmă că mulți părinți se decid să le pună aparat dentar copiilor lor, dar majoritatea dintre ei nu știu care este tipul de aparat care se potrivește cel mai bine cu fizionomia feței și cu diagnosticul primit de la doctorul stomatolog.

“Pentru adolescenții care au deja dantură permanentă, aparatele dentare de ultimă oră pot fi metalice, ceramice sau de safir, extrem de estetice și de puțin vizibile, pe care le pot personaliza lunar, cu culorile preferate. Este foarte important ca această corectare a danturii să aibă loc în perioada de creștere, ideal până la vârstă de 18 ani deoarece, rezultatul este obținut mult mai rapid, iar stabilitatea lui în timp este mult mai bună. Aparatele dentare fixe moderne, practicate de clinică noastră, în special cele pentru copii cu dentiție mixtă, care sunt în perioada de dezvoltare, sunt foarte ușor de tolerat, iar cei mici se obișnuiesc cu ele în maxim câteva zile”, explică medicul ortodont Georgiana Bordei.

Întrebări pentru medicul ortodont: O să mă doară montarea și purtarea aparatului dentar?

“Montarea unui aparat dentar este o procedură total nedureroasă, dar de durată. O ședință în care se montează aparat dentar, pe ambele arcade, durează aproape două ore, timp în care pacientul va trebui să stai cu gura deschisă. Nici pe parcursul purtării aparatului dentar nu o să îl doară, însă în prima săptămână după montaj, dantura va fi puțin mai sensibilă și le recomandăm, ca în cazul în care simți un disconfort sau durere, să ia un anti-inflamator”, explică medicul ortodont.

Citește și: Caria dentară este contagioasă. Medicul stomatolog îți explică de ce

Întrebări pentru medicul ortodont: O să pot mânca orice?

“Pacientul nu va putea mânca orice, dar nu va trebui nici să renunțe la foarte multe lucruri. Va trebui să aibă grijă cu guma de mestecat, caramelele lipicioase și alimentele foarte dure, cum ar fi: migdalele, alunele, pâinea prăjită, popcorn-ul și chipsurile. De asemenea, va trebui să aibă grijă și în cazul merelor sau altor fructe tari, deoarece nu va putea mușca din ele, ci vor trebui tăiate în bucățele mai mici”, declară Georgiana Bordei.

Întrebări pentru medicul ortodont: Vor râde colegii de mine?

“Acum 10-15 ani, cel mai probabil răspunsul ar fi fost da. Acum însă, odată cu creșterea numărului de purtători de aparate dentare și diversificarea tipurilor acestora, aparatul dentar a început să fie cool în rândul tinerilor și adulților deopotrivă. Cu siguranță prietenii și oamenii, cu care se va întâlni micuțul, îl vor aprecia, deoarece purtarea unui aparat dentar dovedește faptul că este interesat de aspectul său și de sănătatea danturii sale”, afirmă medicul ortodont Georgiana Bordei.

Citește și: 6 greșeli pe care le fac părinții în îngrijirea dinților copiilor. Ce spune stomatologul

Întrebări pentru medicul ortodont: Care sunt costurile?

Costurile unui tratament ortodontic în cazul copiilor cu dentiție mixtă variază între 1200-1900 lei, întreg tratamentul. Costurile unui aparat fix pentru adolescenți și adulți, însemnând persoane cu dentiție permanentă, pot începe de la 2900 lei / arcadă la aparatele metalice și pot ajunge până la 3900lei /arcadă pentru cele de Safir. Pentru aparatele invizibile de tipul unor gutiere, prețurile variază aproximativ între 5800 lei / arcadă și 7700 lei / arcadă în funcție de complexitatea cazului și de numărul de gutiere necesar pentru tratatmentul respectiv.

Citește și:

Este indicat să aplicăm aparatul dentar în perioada vacanței?

Sursa foto: 123rf.com