Este una dintre bolile care nu dor și care ucid. În spitalele din România, în fiecare oră, moare câte un pacient cu insuficiență cardiacă. Și apar, în medie, 5 cazuri noi. Și mai îngrijorător este că supraviețuirea la 5 ani de la diagnostic este mai mică decât supraviețuirea în multe forme de cancer.

Se estimează că aproximativ 560.000 de români peste 35 de ani suferă de insuficiență cardiacă. Este una dintre principalele probleme de sănătate publică din România, atât prin numărul mare al persoanelor afectate anual, cât și prin impactul devastator în speranța de viață și scăderea calității vieții.

Ce este și cum se instalează insuficiența cardiacă

Insuficiența cardiacă este o boală cronică gravă, în care inima nu poate pompa o cantitate suficientă de sânge spre organe, pentru a susține funcționarea acestora. Cele mai frecvente cauze de insuficiență cardiacă, la noi în țară, sunt: infarctul miocardic, alte tipuri de boli coronariene, hipertensiunea arterială, boli ale valvelor inimii și malformațiile congenitate cardiace. Totuși, mai sunt și alte cauze.

Toți factorii de risc ai bolilor cardiovasculare, precum fumatul, diabetul zaharat, consumul excesiv de alcool duc la apariția insuficienței cardiace. Riscul crește cu vârsta. Însă, boala nu îi scutește nici pe tineri, mai ales din cauza stresului la care suntem supuși cu toții. De aceea, senzația de lipsă de aer, respirația greoaie, gâfâielile, oboseala nejustificată sunt semne pe care nu ar trebui să le ignorăm și care ar trebui să ne trimită la medic.

Greutatea contează

Excesul ponderal se asociază cu multe boli cronice severe. Pe lângă diabet, boli pulmonare, apnee în somn, unele forme de cancer, bolile cardiovasculare sunt frecvente. Iar acestea prezintă un risc crescut de mortalitate. Grăsimea în exces produce în timp modificări la nivelul inimii.

Creșterea volumului de sânge pe care îl trimite în organism duce la creșterea în dimensiuni a cavităților inimii și la îngroșarea peretelui muscular (hipertrofia ventriculară stangă). Cu timpul, se instalează insuficiența cardiacă și la tulburări ale ritmului cardiac, precum tahicardiile sau fibrilația.

De asemenea, se pot produce aritmii severe, ce au drept urmare moartea subită. Tot mai multe boli cardiovasculare apar la persoane tinere, principalul motiv fiind stilul de viață prea alert, cu odihnă insuficientă și tensiune psihică permanentă.

Comunicarea medic-pacient e vitală

„9 din 10 pacienți diagnosticați cu insuficiență cardiacă nu știu că suferă de această boală, aspect care indică o majoră problemă de comunicare între medic și pacient, pe acest subiect. În plus, sunt puține persoanele care recunosc factorii de risc, semnele și simptomele insuficienței cardiace.

De aceea, îmbunătățirea comunicării medic-pacient prin schimbarea oaradigmei clasice este esențială, în așa fel încât pacienții cu insuficiență cardiacă să nu mai fie expuși riscului de deces prematur. Și, pe de altă parte, să aibă o calitate a vieții mult mai bună.”, spune dr. Marius Geantă, cofondator și președinte al Centrului pentru Inovație în Medicină.

Sursa foto: Pexels.com