Sarcina vara şi iarna pare a fi mai complicată. Temperaturil extreme sunt de vină. Totuși, multe femei, în mod surprinzător, se descurcă foarte bine. Chiar dacă să fii însărcinată iarna e destul de dificil.

„Toamna şi iarna, corpul este ferit de acea supraîncălzire care creează disconfort din punct de vedere fizic femeilor însărcinate. Cu toate acestea, sezonul mai rece tinde să aducă temperaturi scăzute şi condiţii meteorologice dure care vă pot afecta sănătatea, de aceea trebuie să preveniţi apariţia afecţiunilor.”, spune specialistul obstetrică ginecologie Omnia Medical Center (ww.omniamedical.ro).

Însărcinată iarna? Acest ghid este pentru tine!

Specialistul în obstetrică ginecologie Omnia Medical Center a creat un ghid special pentru femeile însărcinate în sezonul rece:

 Uscăciunea pielii

În afară de modificările hormonale şi de lipsa fluidelor, vremea rece şi vântul îndepărtează umezeala pielii, lasandu-o uscată şi aspră. Combateţi pielea uscată cu o loţiune delicată, astfel încât să puteţi hidrata pielea, în special burtă, zona în care pot apărea mâncărimi în timpul sarcinii, din cauza întinderii pielii. Consumul a unei cantităţi mari de apă şi plasarea unui umidificator în camera de dormit, de asemenea, ajuta la prevenirea uscării pielii.

Dietă echilibrată

O dietă potrivită pentru orice femeie însărcinată în sezonul rece înseamnă alimente sănătoase, cu un aport semnificativ de vitamine şi minerale pentru organism. Fructele şi legumele crude nu trebuie să lipsească din dietă de iarnă a femeii însărcinate.

De asemenea, corpul nu absoarbe prea multă vitamina D în timpul iernii, iar aceasta este esenţială pentru dezvoltarea dinţilor şi a oaselor bebeluşului, astfel, femeile însărcinate trebuie să opteze pentru un supliment sau multivitamine pentru a se asigura că ajung la nivelurile recomandate zilnic”, explică specialistul.

Încălţăminte adecvată

Nu vă lăsaţi surprinse de condiţiile meteorologice în sezonul rece. Optaţi pentru cizme şi ghete comode, dar în acelaşi timp călduroase şi impermeabile. Este chiar mai bine dacă acestea sunt uşor de pus în picioare deoarece femeilor însărcinate le este greu să se aplece. Încercaţi să evitaţi purtarea tocurilor, mai ales că acestea sporesc şansele de alunecare pe gheaţă.

De cele mai multe ori, cea mai bună şi cea mai sigură decizie pe care o puteţi lua în timpul iernii este să staţi acasă. Multe sporturi de iarnă nu sunt potrivite pentru femeile însărcinate, din cauza riscului de rănire.

Microbii

Este uşor să contractaţi o răceală obişnuită în timpul iernii, mai ales că sistemul imunitar nu este la fel de puternic atunci când sunteţi gravidă. Asiguraţi-vă că vă spălaţi frecvent mâinile şi încercaţi să evitaţi apropierea de persoanele bolnave.

Vaccinările

Femeile gravide prezintă un risc crescut de a suferi complicaţii din cauza gripei şi a altor viroze din timpul sezonului rece. Pentru a vă proteja împotriva infecţiilor dăunătoare, se recomandă prevenirea acestor afecţiuni. Puteţi obţine vaccinul în orice stadiu al sarcinii şi imunitatea va fi transmisă copilului în primele câteva luni de viaţă.

Sursa foto: Omnia Medical Center