Înjurătura nu este un gest frumos, însă face bine la sănătate. Este concluzia specialiștilor, așa că cine suntem noi să-i contrazicem?
Înjurătura este considerată un gest urât. Este frumos să înjuri? Cu siguranţă că nu, însă specialiştii sunt de părere că înjuratul poate fi cu adevărat pozitiv şi sănătos din punct de vedere psihologic. Această reacţie ne poate ajuta în multe feluri: să ne simțim mai puternici, la reducerea durerii, să exprimăm mai uşor o emoţie şi, paradoxal, chiar poate lega prietenii.

Înjurătura face bine! Uite de ce

Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză ne explică. Ca în zicala “Fuga e rușinoasă, dar e sănătoasă”, tot așa „Înjuratul nu-i subtil, dar pentru sănătate e util”. Iar rezultatele pot fi vindecătoare. Înjurătura poate exprima de o mie de ori mai bine starea de spirit a cuiva decât dacă ar spune “m-a supărat”.
Mai degrabă aflăm cu adevărat ce se află în adâncul sufletului unei persoane suferinde când îi scapă câte o înjurătură. Înjurătura este feedback automat, foarte natural și onest, crede specialistul. “Când oamenii încearcă să ascundă ceva dureros sau neplăcut, care a fost îngropat în adâncul lor o viaţă, pot fi stimulaţi prin întrebări care i-ar putea deranja un pic.
Înjurătura poate veni ca o reacţie normală la emoţia pe care o simt în acel moment. Poate nu este frumos să înjurăm. Însă, când ne dorim să eliberăm emoţiile negative pe care le-am înmagazinat, este foarte sănătos. Este desigur o soluție de moment. Dar nu ia locul unei ședințe cu un profesionist.” declară Eugen Popa.

5 motive să înjuri pentru binele tău

La nivel internaţional s-au făcut mai multe cercetări şi studii. Specialiştii au identificat cel puţin cinci beneficii ale înjuratului
Înjurătura te face mai puternic
Fără să realizăm, înjurătura este un fel de mecanism de adaptare. Atunci când îl folosim cu moderaţie. “De regulă, înjurăm pentru că avem o reacţie la un sentiment deranjant. Și ne folosim de înjurătura pentru a ne descărca nervos. Unii se descarcă prin mâncat excesiv compulsiv, prin alcool sau fumat. Alții o fac înjurând. Iar când această presiune se eliberează, pentru moment recăpătăm o stare de armonie interioară și chiar de forță.”, afirmă Eugen Popa.

Înjurăm ca să reducem durerea fizică sau emoţională

“De câte ori nu am înjurat când ne-am lovit de marginea patului? Prin înjurătura, durerea concentrată într-un punct se dispersează. Chiar şi un experiment realizat de unul dintre cei mai cunoscuţi doctor în psihologia înjuratului, Richard Stephens, a arătat că oamenii sunt capabili să-şi scufunde mâinile în apă cu gheaţă pentru mai mult timp, dacă repetă înjurături. Pentru unii, înjuratul este o reacţie firească atunci când experimentează durerea fizică şi / sau emoţională, iar alţii folosesc alte metode sau chiar aleg să o inhibe”, explică Eugen Popa.

Înjurătura poate aduce o revelaţie

Există momente când monotonia a pus stăpânire pe toată viaţa noastră. Iar o simplă înjurătură la momentul potrivit, din partea unui străin, ne poate oferi o tresărire de exaltare sau chiar o revelaţie. “Înjuratul este asociat de experţi cu activarea unei zone din creier numită amigdala. Aceasta controlează şi monitorizează această reacţie de “luptă sau fugi”.
Când înjurăm, amigdala activează reacţia de luptă. Sângele circulă mai repede prin corpul nostru şi durerea este mai puţin resimţită. Atunci mintea noastră este mai limpede şi suntem mult mai predispuşi la revelaţii sau idei excelente”, declară Eugen Popa.

Înjurătura este convingătoare

Atunci când comunicăm uniform, fără pasiune, puterea noastră de convingere este foarte slabă. Ca să devenim mai convingători trebuie sa devenim pasionali, iar înjurătura reprezintă acel “hocus-pocus” în argumentaţia noastră. “Este o metodă neconvenţională, chiar nerecomandată de mulţi, însă e demonstrat ştiinţific că înjurătura poate fi un condiment indispensabil atunci când vrem să convingem pe cineva.
Chiar dacă la nivel conştient, publicul poate dezaproba gestul tău neortodox, la nivel subconştient acesta îţi va acorda puncte bonus la capitole precum sinceritate şi pasiune. În plus, condimentând astfel prezentarea ta, arată un nivel de încredere și siguranță de sine foarte mari ceea ce reprezintă un mesaj foarte puternic trimis audienței. Un speech condimentat cu o mică înjurătură poate să ajungă mai repede la sufletul publicului decât o argumentaţie ultra elaborată, asta deoarece înjurătura exprimă o emoţie mai puternică decât credem noi”, crede Eugen Popa.

Ne facem prieteni, înjurând

Paradoxal, înjurătura nu are legătură întotdeauna cu nervii, cu frustrarea, ci există şi înjurături care pot fi semne de fericire. Este vorba despre acele “înjurături sociale” care pot conecta prietenii sau, de ce nu, îţi pot aduce prieteni noi. “Aceste înjurături sociale apar de multe ori când oamenii sunt relaxaţi şi fericiţi sau când sunt supăraţi pe echipa lor favorită că a pierdut. În ultimul caz, înjurătura nu este un semn de “duşmănie” faţă de echipa iubită, ci este o formă prin care suporterii îşi pot arăta solidaritatea faţă de ea”, conchide Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză.
Sursa foto: 123rf.com