Pentru a-și menține o temperatură constantă, organismul uman trece prin mecanisme de termoreglare, în care sunt implicate toate organele și țesuturile, însă sistemul cardiovascular este cel mai solicitat. Și cu inima nu-i de joacă.

Inima suferă? 6 pași pentru a o ajuta pe caniculă

Medicii cardiologi recomandă măsuri de prevenție pentru persoanele cu boli cardiace, în perioada caniculei:

  • Pacienții hipertensivi trebuie să-și ajusteze în această perioadă tratamentul, în special tratamentul diuretic, care poate duce la o deshidratare accentuată.
  • Evitarea ieșirilor între orele 11:00- 18:00.
  • Adoptarea unei vestimentații din materiale naturale, de culoare deschisă pentru a evita supraîncălzirea.
  • Evitarea alimentelor grele, bogate în grăsimi saturate.
  • Evitarea abuzului de alcool și de cafea.
  • O hidratare adecvată, minimum 2 litri de apă/ zi.

Atenție, hipertensivi!

Dr. Alexandra Postu, medic primar cardiolog Centrele ARES

Dr. Alexandra Postu, medic primar cardiolog Centrele ARES

“Organismul nostru se simte confortabil la o temperatură de 20-27 de grade, cu o umiditate relativă de  35-60%. Când temperaturile cresc, corpul uman se simte stresat, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Fluxul sanguin este direcționat către piele, apare o vasodilatație, iar prin aceasta, o creștere a transpirației. Atunci când organismul este tânăr, sănătos, aceste fenomene se petrec fără probleme. Pe de altă parte, când o persoană are anumite patologii preexistente, precum: hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, diverse aritmii, are patologie pulmonară, atunci sigur că aceste fenomene de termoreglare devin mai dificile pentru organismul nostru și apare supraîncălzirea.”, explică dr. Alexandra Postu, medic primar cardiolog la Centrele de Excelență ARES. “Sistemul imunitar este afectat și el odată cu aceste schimbări de temperatură. Să nu uităm că la o temperatură crescută, degradarea alimentelor și înmulțirea microbilor se accentuează. Deci, pe o imunitate scăzută pot să apară diverse infecții, atât la nivelul tegumentelor, cât și infecții ale tractului gastrointestinal. “, completează dr. Alexandra Postu. În urma creșterii temperaturilor, manifestările care pot apărea atât la nivel psihic, cât și fizic sunt: irascibilitatea, lipsa concentrării, tulburări ale somnului, creșterea pulsului, apariția palpitațiilor, cât și scăderea tensiunii.

Sursa foto: Shutterstock