Când vine vorba de îngrijirea pielii bebelușului, multitudinea de opțiuni existente reprezintă o adevărată provocare în a face cea mai bună alegere. “Ingrediente naturale”, “fară parfum”, “hipoalergenic”, “testat dermatologic” – sunt promisiuni care sună bine, dar este greu de știut care dintre ele sunt importante în îngrijirea pielii sensibile a bebelușului. Dr. Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog, a enumerat trei pași care pot ușura această alegere.

Citește și: Problemele pielii la nou născuți. Care sunt și ce este de făcut?

Îngrijirea pielii bebelușului. La ce trebuie să fii atentă

Deoarece sistemul imunitar al bebelușului nu este pe deplin dezvoltat, pielea sa este mult mai sensibilă decât cea a adultului la factorii externi. Prin urmare, sunt recomandate produse care nu conțin alergeni, care ajută la regenerarea și menținerea pH-ului fiziologic al pielii și prezintă riscuri minine de a provoca reacții alergice.

“Pielea bebelușului este mult diferită de cea a adulților: mai subțire, cu structuri anexe precum fire de păr terminale și glande sebacee mai puțin dezvoltate, nesensibilizată la substanțe străine. Prin urmare, produsele de îngrijire naturale, adaptate nevoilor pielii în această etapă de viață, sunt de preferat din cauza riscului mai mic de dezvoltare a reacțiilor iritative, cum ar fi dermatita de contact”, spune specialistul dermatolog.

Îngrijirea pielii bebelușului în trei pași importanți

Iată trei pași care îi pot ajută pe părinți în a alege cele mai bune produse pentru îngrijirea pielii sensibile a bebelușului:

1. Citirea etichetei produselor

Trebuie să fii foarte atentă la ce conțin produsele pentru îngrijirea pielii bebelușului. Este indicată citirea cu atenție a listei de ingrediente a oricărui produs care urmează a fi folosit în îngrijirea celui mic.

Sunt de evitat produsele care conțin compuși chimici, uleiuri minerale, parfumuri, deoarece toate acestea pot provoca reacții alergice și disconfort, la fel ca și parabenii – întâlniți adesea în produsele cosmetice.

“Există preocuparea că parabenii ar putea fi absorbiți mult mai ușor de către pielea bebelușilor decât de cea adultă, ceea ce îi face mai vulnerabili la eventualele lor efecte dăunătoare. De asemenea, sunt de evitat și coloranții, un adaos inutil în produsele pentru bebeluși” atenționează dr. Laurențiu Vlădău.

Cu cât este mai complexă lista ingredientelor, cu atât cresc șansele ca bebelușul să dezvolte o reacție alergică la unul sau mai multe dintre ele. Formulele simple sunt, fără îndoială, ideale pentru copiii mici și, în definitiv, pentru oricine suferă de sensibilitate cutanată.

2. Îngrijirea pielii bebelușului: Folosirea de produse speciale pentru copii

Îngrijirea bebelușilor în primele săptămâni de viață nu trebuie să fie o corvoadă, unii experți recomandând folosirea doar a apei pentru îmbăiere în primele câteva săptămâni de la naștere, apoi trecerea la produse blânde care minimizează riscul de iritare a pielii bebelușului.

“Folosirea unor produse neadecvate, precum cele concepute și testate pentru adulți, pot duce la dermatite iritative care constau în roșeață, descuamare, exudație, mâncărime, deoarece sunt mai agresive cu bariera cutanată fragilă a bebelușului. Pe de altă parte, unele pot conține substanțe care, în concentrația existentă în produs, nu sunt nocive pentru adult, dar pot fi detrimentale pentru bebeluș din cauza unei absorbții crescute prin pielea subțire și permeabilă, precum produsele pe baza de acid salicilic folosite pentru pielea uscată și acnee. Deasemenea, unele produse dedicate adulților pot duce la o sensibilizare a bebelușilor cu dezvoltarea de alergii sau dermatite de contact alergice”, explică dr. Laurențiu Vlădău.

3. Atenție la folosirea unor produse noi!

Este recomandat ca fiecare produs nou introdus în rutina de îngrijire a copilului să fie testat prin aplicarea unei cantități mici pe antebrațul celui mic și observarea zonei timp de 24 de ore. Semnele de sensibilitate care pot apărea includ roșeață, umflături, dificultăți în respirație sau vărsături, iar dacă este observat oricare dintre ele folosirea produsului trebuie încetată și urmată imediat de prezentarea la medic.

Îngrijirea pielii bebelușului nu este atât de dificilă. Deși pielea bebelușului este mai fragilă și mai sensibilă decât cea a adulților, ea include totuși o barieră care împiedică pierderea unidității și o protejează de factorii cu potențial iritant. Întărirea acestei bariere prin folosirea unor produse adecvate de îngrijire, evitarea expunerii la soare și folosirea de îmbrăcăminte corespunzătoare anotimpului vor fi suficiente pentru a preveni apariția unor probleme cutanate.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com