Diabetul scăpat de sub control poate duce la probleme de circulație, leziuni ale nervilor și infecții, ceea ce poate duce la probleme grave ale picioarelor. Așa că ar fi bine să respecți următoarele reguli de îngrijirea picioarelor pentru diabetici.

Câteva din problemele picioarelor, des întâlnite la diabetici

Dacă ai următoarele simptome, mergi la medic:

  • arsuri, furnicături sau dureri;
  • lipsa sensibilității la căldură sau la rece;
  • schimbarea culorii sau a formei piciorului;
  • pierderea spontană a părului de pe picioare;
  • întărirea sau îngălbenirea unghiilor;
  • pete roșii, vezicule, răni, infecții ale pielii, bătături infectate sau unghii încarnate.

Îngrijirea picioarelor pentru diabetici. Verifică-ți picioarele în fiecare zi

Nu contează că arată bine la prima vedere. Este important să faci o examinare minuțioasă a picioarelor zilnic, inclusiv zona dintre degete. Ia seama chiar la micile răni sau vezicule. Acestea se pot infecta.

Fii atentă chiar și la pielea uscată sau crăpată, pete roșii, tăieturi, umflături. Pentru tălpile picioarelor, poți folosi o oglindă sau cere ajutorul altor persoane. Mergi la doctor imediat ce vezi ceva în neregulă.

Află și câteva remedii naturale pentru călcâie crăpate

Îngrijirea picioarelor pentru diabetici. Spală-le și uscucă-le bine

Poate părea că nu trebuie să înveți să te speli pe picioare, dar pentru diabetici, spălarea și uscarea lor regulată și corectă este o necesitate. Astfel, picioarele vor fi ferite de microbi și alte impurități care pot duce la infecții.

Picioarele trebuie spălate zilnic cu apă călduță și cu un săpun cu un ph neutru. Verifică temperatura apei cu degetele de la mână sau cu cotul. Diabeticii pot să nu estimeze temperatura bine cu piciorele. Apa prea fierbinte poatee face rău.

Folosește o piatră ponce pentru a îndepărta cu bândețe bătăturile sau calusurile, după ce ai făcut duș sau baie și piciorul e înmuiat. După spălare, șterge-le bine cu un prosop de bumbac. Insistă pe zona dintre degete. Nu trebuie să rămână ude, pentru că umezeala favorizează apariția ciupercilor de piele.

Tot după baie e momentul să-ți tai unghiile. Taie-le drept pentru a preveni creșterea unghiilor încarnate. Nu tăia cuticulele pentru că există risc de infectare.

Citește mai multe despre diabetul zaharat de tip 1 sau 2 și despre îngrijirea pacientului cu această boală în dicționarul medical!

Sursa foto: 123rf.com