Află de la dr. Mihaela Dan, specialist ortodont, care este îngrijirea corectă a dinților copiilor în funcție de vârstă. Specialistul sfătuiește părinții să acorde o atenție deosebită sănătății dentare a copiilor, care necesită anumite măsuri specifice de îngrijire în fiecare etapă de vârstă.

Igiena orală și dinți sănătoși sunt importante la orice vârstă, dar mai ales în copilărie. Dacă dentiția primară este sănătoasă și corect aliniată, vor fi create premisele dezvoltării dinților permanenți în locul potrivit, iar cel mic va putea să mestece în mod corespunzător și să vorbească cât mai clar.

Îngrijirea corectă a dinților copiilor în funcție de vârstă (6 luni -2,5 ani)

Deși dinții încep să se formeze încă din viața intrauterină, primul dinte de lapte erupe, de obicei, în jurul vârstei de 6 luni, iar ultimul la aproximativ 2 ani și jumătate.

“Incă dinainte de erupția lor, părintele ar trebui să curețe gingia copilului cu o bucată de bumbac foarte moale, iar apoi dinții vor fi curățați de 2 ori pe zi, la început cu un degetar de silicon, iar mai târziu cu periuța dentară moale. Tot în acesta perioadă trebuie să evităm să lăsăm copilul să adoarmă cu biberonul cu lapte sau lichide îndulcite (ceai, suc), deoarece acestea rămase în gură vreme îndelungată vor produce acizi care vor cauza cariile (așa-numita carie de biberon). Întotdeauna după consumarea lor, copilul trebuie să bea apă sau să fie spălat pe dinti”, recomandă dr. Mihaela Dan.

În jurul vârstei de 1 an, copilul învață să meargă, se joacă și riscă să cadă, accidentandu-și dinții. Tot acum este și timpul pentru prima vizită de rutină la cabinetul stomatologic.

Îngrijirea corectă a dinților copiilor în funcție de vârstă (2,5- 6 ani)

Odată cu intrarea în colectivitate, copilul se îmbolnăvește destul de des, fapt care ar putea favoriza apariția unor probleme de ordin dentar.

Răcelile frecvente și polipii care îl împiedică pe copil să respire pe nas trebuie tratate deoarece respirația pe gură produce deformări ale dinților și maxilarelor. Aceleași efecte, care vor necesita mai târziu aparat dentar pentru corectare, sunt produse de sugerea degetului sau a suzetei. Tot de la această vârstă copilul începe să se perie singur pe dinți, însă va trebui să fie ajutat de către părinte, deoarece nu are dexteritatea necesară până când nu deprinde corect scrierea cursivă. Dacă cel mic a învățat să scuipe, se poate folosi pasta de dinți cu fluor de dimensiunea unui bob de mazăre. Periajul trebuie să aibă loc de două ori pe zi, iar de acum părintele poate folosi ață dentară pentru curățarea spațiilor interdentare ale copilului, în care periuța nu ajunge”, explică specialistul ortodont.

Îngrijirea corespunzătoare în această etapă este esențială, deoarece dinții de lapte sunt importanți pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului. Nu numai că ajută copiii să mestece și să vorbească în mod corespunzător, dar, de asemenea, pregătesc spațiul necesar pentru dezvoltarea dinților permanenți.

Smalțul dinților de lapte este mai puțin rezistent decât al adultului, așadar vizitele regulate la cabinetul stomatologic trebuie continuate, pentru a descoperi și trata din timp orice problemă dentară. În acesta perioadă, copilul începe să practice diverse sporturi, care ar putea produce traumatisme dinților, așadar aceștia trebuie protejați cu dispozitive speciale de silicon.

Îngrijirea corectă a dinților copiilor în funcție de vârstă (6-12 ani)

Aceasta este perioada înlocuirii dinților de lapte. Imediat după erupția dinților permanenți, în special a molarilor de 6 ani, este recomandată sigilarea lor – o metodă foarte eficientă pentru prevenirea cariei.

“Cu cât sunt tratate mai devreme cu ajutorul aparatului dentar, cu atât se vor rezolva mai repede, cu costuri mai mici și disconfort mai redus, astfel că, în mod ideal, la vârsta de 6-7 ani trebuie să aibă loc primul consult ortodontic. În această etapă specialistul poate evalua dacă există suficient spațiul pentru alinierea dinților, dacă ocluzia (mușcătura) este normală, iar cele două maxilare sunt poziționate corect unul față de celălalt. Igienizarea dentară trebuie să continue riguros, la fel și controlul de rutină pentru depistarea cariilor și a problemelor gingivale”, explică medicul.

Îngrijirea corectă a dinților copiilor în funcție de vârstă (12-18 ani)

Copiii devin de la vârste din ce în ce mai conștienți de aspectul lor, astfel că mulți dintre ei își doresc aparat dentar pentru îndreptarea dinților.

“Se întâmplă destul de frecvent ca până la vârsta de 15 ani mulți dintre ei să nu acorde atenția necesară periajului și astfel apar cariile dentare. În jurul vârstei de 16 ani, ar trebui făcută o radiografie panoramică pentru a vedea dacă molării de minte care se pregătesc să iasă au loc sau împing dinții, riscând să producă înghesuiri dentare și chiar carii pe dinții vecini. În acesta situație se extrag de urgență, nu se așteaptă până la 18 ani, deoarece neplăcerile provocate de erupția lor sunt mai greu de tratat”, recomandă dr. Mihaela Dan.

Dinții nesănătoși, aglomerați, strâmbi pot crea numeroase probleme, de la durere și dificultăți în a mânca, până la dificultăți în dezvoltarea generală a copilului. Așadar, îngrijirea dentară trebuie să înceapă încă din copilărie și să seteze o serie de deprinderi sănătoase și necesare întreaga viață.

Citește și: Dinții sănătoși se păstrează în 10 pași!