De aceea, chiar și în prezent există nenumărate mituri legate de fertilitate. Află care sunt acestea și nu te lăsa înșelată de ele. Dacă infertilitatea este o problemă pentru tine, apelează la un specialist în probleme de feritilitate. Și nu uita, cu cât mai repede acționezi, cu atât ai mai multe șanse de a te trata cu succes.

Mitul 1: Infertilitatea este întotdeauna problema femeii.

Adevăr: În realitate, atunci când există o cauză identificabilă de infertilitate, în aproximativ 50 % din cazuri este o problemă masculină, constată Resolve, o organizație americană care ajută în lupta împotriva infertilității. În 35 % din cazuri, infertilitatea masculină este o cauză, iar în 20 % este vorba de factori combinați, masculini și feminini.

Mitul 2: Multe cupluri infertile se străduiesc prea mult să aibă un copil. Dacă s-ar relaxa mai mult, ar concepe imediat.

Adevăr: Doar relaxarea nu ajută. În loc să programezi acea vacanță la mare, ar fi mai bine să mergi la doctor. Unul dintre voi sau ambii ați putea avea o problemă medicală. Dacă nu există nicio explicație medicală a infertilității, medicul v-ar putea sugera anumite schimbări în stilul de viață.

Mitul 3: Cele mai multe cupluri pot concepe oricând își doresc.

Adevăr: Un cuplu din șase aflat la vârstă fertilă este afectat de infertilitate. Cu cât viitorii părinți înaintează în vârstă, șansele de a concepe scad. Dacă există probleme de fertilitate, ar fi bine ca acestea să fie depistate cât mai devreme. Iar dacă îți dorești un copil, nu aștepta până termini de rezolvat alte probleme, pentru că s-ar putea să fie prea târziu.

Mitul 4: Femeile încep să aibă probleme de fertilitate în apropierea vârstei de 40 de ani.

Adevăr: Fertilitatea feminină intră în declin de la vârsta de 27 de ani. Cele mai multe femei de această vârstă pot procrea, dar poate dura mai multe luni până reușesc. Atunci când ajunge la 35 de ani, șansele ca o femeie să rămână însărcinată din prima încercare se reduc la jumătate față de cele pe care le avea între 19 și 26 de ani.

Mitul 5: Dacă spermograma nu e bună, nu prea se mai poate face nimic pentru a îmbunătăți situația.

Adevăr: Nu contează cât de puțin spermatozoizi are, în cele mai multe cazuri tot mai există o speranță. Mulți bărbați care produc prea puțină spermă suferă de blocaje sau de probleme de sănătate tratabile. În plus, schimbarea stilului de viață poate face minuni. Dacă se lasă de fumat, slăbește și renunță la băile fierbinți, ar putea șanse ca în câteva luni să poată deveni tată.

Sursa foto: 123rf.com