Din diverse cauze, cu vârsta, avem de suferit din cauza modificărilor aparatului urinar. Și cea mai mare greșeală e că nu mergem la medic… de rușine! Dacă nu ne doare rău, ce rost are? Aceasta pare a fi deviza după care ne conducem sănătatea. Nimic mai greșit. Căci, adesea, afecțiunile renale nu-și fac simțită prezența decât foarte târziu.

Infecțiile urinare se tratează la urolog

Nașterea, obezitatea, conformația oaselor bazinului sau pur și simplu trecerea anilor pot fi de vină pentru schimbările survenite în organism. Iar la nivelul aparatului urinar acestea își pun cu precădere amprenta. Simptomele sunt pe cât de supărătoare, pe atât de „rușinoase”. Așa încât vizita la medic se amână cât de mult posibil. Or, există soluții simple. Trebuie numai să-ți faci curaj. Să înțelegi că medicul urolog e tot om și e gata să-ți asculte și să-ți înțeleagă ofurile.

Incontinența urinară nu este o boală, ci un simptom al unei afecțiuni a tractului urinar, care se manifestă prin eliminarea nedorită de urină. Asta se întâmplă fie când tușești ori strănuți, fie când faci efort, fie când râzi sau ai vezica prea plină. Deși pare inofensiv, acest simptom poate fi cauzat și de prezența unor tumori sau a unor boli grave. Dar numai urologul știe! Te ustură când urinezi? Poate fi vorba despre o banală infecție urinară, însă nu trebuie exclus nici un dezechilibru hormonal, mai ales dacă te afli la menopauză. Mai mult, sunt și alte cauze care conduc la aceeași senzație de arsură în timpul urinatului, printre ele numărându-se și bolile cu transmitere sexuală.

Testează-te!

De la o banală senzație de apăsare în regiunea pelvină, până la durerea puternică în zona lombară, orice semn de disconfort trebuie să te pună pe gânduri. Căci durerea dată de bolile renale se poate localiza în diferite puncte: în zona lombară, în partea inferioară a abdomenului și chiar în regiunea organelor genitale. Studiile de specialitate arată că aproape jumătate dintre femei și cam o cincime dintre bărbați fac, în decursul vieții, cel puțin o infecție urinară. Or, netratate corespunzător, infecțiile urinare distrug în timp rinichii și aparatul urinar.

Un adult din 10 are boală cronică de rinichi, dintre aceștia unii ajungând la dializă sau chiar la transplant. Iar afecțiunile renale merg „mână în mână” cu cele cardiovasculare. Așa se face că marea majoritate a suferinzilor de boală cronică de rinichi au și hipertensiune arterială. Diabeticii sunt predispuși la apariția bolilor renale, inclusiv la infecții, motiv pentru care și sunt monitorizați periodic în acest sens. Indiferent dacă prezinți sau nu simptome ale unor boli, este extrem de important să faci, anual, un control care să includă analize precum hemoleucograma, glicemia, ureea, creatinina, probe de urină și ecografia abdominală.

Rinichii „vorbesc” prin semne

„Simptomatologia determinată de o afecțiune renală cronică este, de multe ori, puțin zgomotoasă și nespecifică, ceea ce întarzie nedorit de mult un tratament optim. Modificările de aspect ale urinii (urina tulbure, care face spumă, urât mirositoare sau cu sânge), edemele pleoapelor sau ale picioarelor, în special cele prezente încă de dimineață, la trezire, însoțite de reducerea cantitativă a urinii comparativ cu aportul zilnic de lichide, durerile lombare, mai ales dacă iradiază spre partea anterioară și inferioară a abdomenului, înspre organele genitale, jetul urinar slab sau usturimea la urinat, necesitatea pacientului de a se trezi frecvent noaptea pentru a urina, senzația de golire incompletă a vezicii urinare, o stare inexplicabilă de oboseală, paloarea, mirosul neplăcut al respirației sunt toate semne ale unei eventuale afecțiuni cronice renale care trebuie să determine pacientul să se adreseze medicului.”, spune Dr. Andreea Andronesi, specialist nefrologie, Med-Help, IC Fundeni.

Sursa foto: 123rf.com