Anotimpul cald reprezintă, poate, cea mai așteptată perioadă din an. Este sezonul concediilor și al vacanțelor. Numai că, odată cu vara, apar și umiditatea excesivă, căldura sufocantă și transpirația abundentă. Iar împreună cu ele se dezvoltă tihnit și infecțiile pe timp de vară, mai ales în zona intimă.

Bacteriile nu iartă

Vaginul este unul dintre „ecosistemele” diferitelor bacterii. Care, în mod normal, trăiesc împreună în armonie. Dar când ceva supără acest echilibru, determină micșorarea numărului de bacterii bune sau creșterea celor rele. Și te poți confrunta cu simptomele clasice ale unei infecții bacteriene. Pentru majoritatea femeilor, acest echilibru se menține chiar și în cazul schimbării hormonale, a fluxului menstrual. Cu toate acestea, preponderent vara, sistemul este perturbat. Și este mediul propice pentru infecțiile pe timp de vară

Așa previi infecțiile pe timp de vară

Dr. Silviu Iștoc, șef de secție obstetrică-ginecologie la Medicover Hospital, ne spune cum putem preveni infecțiile pe timp de vară în sezonul cald.

Menține hainele uscate.

„Costumul de baie sau hainele de sală transpirate sunt locurile perfecte pentru dezvoltarea bacteriilor și al ciupercilor; creșterea nivelului de umiditate poate duce la creșterea bacteriilor rele provocând mâncărime, arsură, miros neplăcut, precum și actul sexual dureros, simptomele primare ale unei infecții la femei.”, afirmă dr. Silviu Iștoc.

Fără săpun parfumat și duș vaginal

Ca să previi infecțiile pe timp de vară, nu folosi niciodată săpunuri parfumate în apropierea vaginului. Deoarece acest lucru poate perturba echilibrul delicat al pH-ului. Și poate duce la hiperdezvoltarea ciupercilor naturale. Dușul vaginal modifică, de asemenea, mediul natural al vaginului. Și îl lasă predispus la infecții, favorizând infecții chiar și la nivelul colului uterin și al uterului.

Păstrează întotdeauna zona intimă uscată.

După duș, folosește un prosop dintr-un material calitativ, care absoarbe bine apa. Dacă este nevoie, poți apela la pudra de talc, pe care s-o aplici în zona inghinală astfel încât pielea să rămână catifelată și uscată complet. Indiferent de metoda de uscare, asigură-te că atunci când te îmbraci, nu există exces de umezeală.

Alege lenjeria din bumbac.

Oricât de drăguță ar fi lenjeria de corp din materiale sintetice, precum satinul și dantela, acestea mențin umezeala. De aceea, pe timpul verii, când corpul transpiră mai mult, este indicat să alegi bumbacul în detrimentul celor menționate anterior. Fibrele de bumbac permit un flux de aer mai mare decât fibrele împletite strâns din țesăturile din poliester.

Crește aportul de probiotice și iaurt.

Pe lângă faptul că ajută la digestie, iaurtul conține Lactobacillus acidophilus, un tip prietenos de bacterii care ajută la menținerea unui echilibru sănătos al pH-ului și încurajează creșterea altor bacterii bune. De asemenea, probioticele sunt extrem de eficiente în prevenirea infecțiilor fungice precum cea care cauzează candidoza.

Igiena te ajută

Pentru a menține o igienă corectă a zonei intime în această perioadă trebuie să eviți orice lucru care crește retenția de căldură și transpirație, deoarece acest lucru poate provoca creșterea bacteriilor și poate duce chiar la infecții vaginale și infecții ale tractului urinar. Dacă suspectezi orice tip de erupție sau infecție în organul genital sau în apropierea zonei, nu o ignora. Deși majoritatea infecțiilor sau erupțiilor se vindecă singure, unele pot provoca probleme grave, dacă nu sunt tratate la timp. Astfel, se recomandă să consulți medicul cât mai curând posibil.

Sursa foto: 123rf.com