Apariția unor pete pe piele, deși asociată cu alte simptome, nu ne alarmează într-atât încât să ne trimită la medic. Preferăm leacurile băbești și, când deja e târziu, mergem, în cele din urmă, la un specialist. De multe ori, ceea ce credeam inițial că era o eczemă banală, cauzată de vreo alergie sau intoleranță, se dovedește a fi o infecție gravă care, în unele cazuri, poate pune viața în pericol.

5 inamici care aduc infecțiile

Deși credem că infecțiile sunt întotdeauna însoțite de febră și de alte semne evidente, există și infecții tăcute, care se manifestă prin stări de moleșeală, somnolență sau, dimpotrivă, prin iritabilitate și agitație, ori pur și simplu sub forma unor alergii la nivelul pielii și al mucoaselor. Multe infecții, fie ele virale, fie bacteriene, severe sau ușoare își fac simțită prezența doar prin erupții pe piele. De aceea e indicat ca, la cel mai mic semn, să mergi la medic. Căci iată ce se poate ascunde în spatele unui autodiagnostic:

1.Boli ale copilăriei

Scarlatina, rujeola, rubeola și varicela sunt considerate infecții caracteristice copilăriei. Numai că acestea pot apărea și la adulți, în forme ciudate, uneori cu consecințe grave. Toate se manifestă prin diferite erupții pe piele, în general în regiunea gâtului și a pieptului, dar și pe spate sau chiar pe tot corpul. Mai pot apărea și stări asemănătoare unor răceli, precum și inflamarea ganglionilor. Varicela se poate reactiva la adulți prin afecțiunea numită zona zoster, localizată la nivelul unui nerv, adesea pe torace, abdomen, față, gât sau membre.

2.Petele verii

Deși crezi că ți se trage de la soare, nu ignora nicio modificare apărută pe piele vara. Nici eritemul infecțios provocat de un parvovirus nu este de ignorat. Erupția apare pe față și pe membre, iar la gravide poate cauza moartea fătului. Erupțiile care apar în sezonul cald necesită o atenție aparte, căci pot fi cauzate de boli foarte grave, precum boala Lyme, transmisă prin mușcătura de căpușă sau hepatitele B și C.

3.Râia

Medicii o numesc scabie și nu o consideră la fel de rușinoasă precum o vedem noi. Nu o confunda cu o dermatită banală, căci e o infecție de care se scapă greu. Fiind contagioasă, poate fi luată de oriunde. Apare de obicei între degete, pe mâini, la subraț, la buric, în regiunea organelor genitale sau sub sâni. Netratată corespunzător, se poate transforma în impetigo sau în foliculită.

4.Sinuzita

La început, se poate confunda foarte ușor cu rinita alergică. Apar mâncărimi la nivelul nasului, strănutul repetat și starea generală de apatie. Numai un specialist poate face diferența între simptome, în urma unor teste specifice.

5.Conjunctivita

Este contagioasă, iar vara îi place cel mai mult. Înroșește ochii, îi face să lăcrimeze intens și să fie dureroși. Poate fi și de natură alergică, însă numai oftalmologul își poate da seama, așa că e mai bine să îi ceri părerea, înainte de a îmbolnăvi toți oamenii cu care intri în contact.

Atenție la antibiotice!

„Antibioticele sunt medicamentele cu cel mai mare impact pe termen lung asupra sistemului imunitar, a celui digestiv și a întregului organism. Deși privite ca o soluție rapidă în cazul problemelor medicale persistente, administrate în mod recurent, sporesc rezistența corpului la infecții și scad eficiența altor tratamente. În special la femeil, tratamentul cu antibiotice poate actiona asupra florei vaginale, provocând creșterea și dezvoltarea micozei Candida, care se poate extinde și în cavitatea bucală sau pe piele. Pot apărea și probleme respiratorii, precum astmul, alergiile și sinuzitele cronice, mai ales la copii. Utilizarea antibioticelor crește și riscul instalării insuficienței renale și a pietrelor la rinichi, astfel că substanțele nocive se depun în număr tot mai mare la nivelul tractului urinar, crescând expunerea în fața pericolului unei noi infecții.”, spune dr. Tania Bejan, specialist imunolog, Ropharma.

Sursa foto: 123rf.com