Infecția urinară este una dintre cele mai răspândite infecții, mai des întâlnită chiar decât infecțiile respiratorii. Atenție însă, chiar dacă este ușor de vindecat, un tratament după ureche nu face decât să ducă la complicații periculoase și la reapariția infecției. Așadar, pentru a trata corect infecția urinară, trebuie să știi cu ce te confrunți.

Ce este infecția urinară?

Infecția tractului urinar este o infecție bacteriană care afectează vezica urinară, rinichii, ureterul sau uretră, organismele care alcătuiesc tractul urinar. În cele mai multe cazuri, infecțiile urinare sunt provocate de bacteriile din intestinul gros care pătrund în uretră și ajung în tractul urinar, respectiv la vezică și rinichi. Cea mai frecventă cauză a infecției urinare o reprezintă infectarea cu Escherichia coli. Infecțiile urinare pot fi de trei tipuri:

  • uretrită: infecție la nivelul uretrei, care se trasmite sexual;
  • cistită: inflamație a vezicii urinare, cea mai frecventă dintre infecțiile urinare;
  • pielonefrită: infecția rinichilor, cea mai gravă formă a infecției urinare.

Infecția urinară – simptome

”Cel mai frecvent semn al infecției urinare este nevoia frecvența de a urina, însoțită de durere sau arsură și sensibilitate sau durere în partea de jos a abdomenului. De asemenea, urina tulbure sau mirosul neplăcut și durerea lombară sunt semne ale infecției urinare. În cazuri mai grave apar febra, frisoanele și vărsăturile”, ne-a explicat ne-a explicat Dr. Chadi Muheidli (foto), medic specialist obstetrică-ginecologie.

img_4368Complicațiile infecției urinare

O infecție urinară netratată corect și la timp poate duce la complicații precum pietrele la rinichi, condiții în care vezică nu se poate goli complet, prostată mărită, anomalii congenitale. De asemenea, persoanele cu diabet au un risc mai mare de infecții urinare deoarece au sistemul imunitar scăzut. În urma unei infecții netratate, rată de infecție urinară crește pe măsură ce înaintam în vârstă. În plus, avansarea rapidă a infecțiilor de tract urinar poate duce la deshidratare, insuficiență renală, sepsis și chiar moarte. Femeile însărcinate, netratate, pot naște prematur.
Tratament. În primul rând, infecția urinară trebuie depistată. Acest lucru se face cu ajutorul unei mostre de urină ce va fi dusă pentru analize la un laborator de specialitate. Acest test durează între 24-48 de ore, dar tratamentul va începe mai devreme cu anumite medicamente care vor reduce senzația de usturime și urinarile frecvente. Apoi, în funcție de rezultatul antibiogramei, medicul va prescrie un tratament, cel mai probabil bazat pe antibiotic, care va trebui respectat cu strictețe. Atenție, chiar dacă simptomele cedează încă de la primele administrări, este important să respectați durată pe care v-a recomandat-o medicul. În caz contrar, riscați că infecția să reapară. În cazuri foarte rare, atunci când infecția este într-un stadiu avansat, medicul poate recomanda internarea.

Prevenția infecției urinare

Există câteva metode prin care poți evita apariția unei infecții urinare. Consumarea unei cantități mari de lichide, în special apă plată, precum și golirea vezicii imediat după ce apare senzația de urinare, pot reduce apariția unei infecții. Menținerea unei igiene intime exemplare este foarte importantă pentru a nu contracta bacterii. Evită produsele igienice și cosmeticele care pot irita. Deodorantele, pudra de talc și gelurile de dus pot și ele să irite uretră. La fel și alimentele picante sau cafeaua.
Medicii spun că și soluțiile naturiste te pot ajuta în prevenția unei infecții urinare. Sucul de merișor sau suplimentele ce conțin extract de merișor pot reduce incidența unei infecții, acest produs fiind recunoscut pentru scăderea aderenței bacteriei E.coli la pereții tractului urinar. Unele cercetări au relevant faptul că vitamina C ajută la reducerea bacteriilor din tractul urinar deoarece crește aciditatea urinei, iar ananasul are efect antiimflamator.