Laserul vascular pulsed dye PDL s-a remarcat printre variantele de tratare a semnelor din naștere datorită rezultatelor remarcabile pe care le aduce fără cicatrici și fără a produce deteriorarea permanentă a țesutului sănătos din jur. Dr. Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog, spune că este recomandat ca îndepărtarea semnelor din naștere cu laserul să aibă loc cât mai devreme. Tratamentele pentru îndepărtarea semnelor de naștere sunt mai eficiente atunci când sunt efectuate la o vârstă fragedă.

Citește și: Ce procedură alegi pentru îndepărtarea alunițelor

De ce apar semnele din naștere

Semnele din naștere reprezintă o decolorare a pielii care apare fie la naștere, fie în primele săptămâni de viață.

“Multe dintre ele se încadrează într-una din două categorii, fiecare dintre ele având o cauză diferită. Semnele din naștere vasculare apar atunci când vasele de sânge dintr-o anumită zonă a corpului nu se formează corespunzător, fiind fie prea multe, fie mai largi decât ar trebui, iar în acest caz vorbim despre semne din naștere vasculare sau hemangioame. Semnele de naștere pigmentate apar ca urmare a unei supraaglomerări de celule pigmentare – categorie în care întră nevii sau alunițele congenitale”, explică specialistul dermatolog.

Îndepărtarea semnelor din naștere cu laserul din motive cosmetice

De obicei, semnele din naștere nu sunt cancerigene și pot apărea oriunde pe față sau corp, variind în funcție de culoare, dimensiune (pot fi mici cât un pistrui sau întinse pe zone mari ale corpului) și formă. Unele sunt permanente și se pot mări în timp, în vreme ce altele se estompează complet. Cele mai multe semne din naștere sunt inofensive, în cazuri rare indicând o afecțiune medicală serioasă, astfel că în cele mai multe situații sunt îndepărtate din motive strict cosmetice.

Cum se face îndepărtarea semnelor din naștere cu laserul

Tratamentul cu laserul vascular pulsed dye laser PDL este metoda preferată pentru a trata semne din naștere vasculare (pete roz sau roșiatice pe piele cauzate de vasele de sânge anormale).

Dr. Laurențiu Vlădău, medic specialist dermatolog, Clinica Hebra Dermatologie“Tratamentul laser funcționează prin țintirea pigmentului care stă la baza semnului și îndepărtarea lui de țesutul normal din jur. Dacă rămân resturi de pigment, corpul le va elimina ulterior în mod natural. Procedura se poate dovedi mai dificilă în cazul pacienților cu pielea mai închisă la culoare, însă un dispozitiv de ultimă generație cum este laserul vascular pulsed dye laser PDL, folosit cu atenție de către un specialist, poate oferi rezultate bune, cu o deteriorare minimă a pielii și țesutului sănătos din jur”, spune dr. Laurențiu Vlădău.

Procedura nu este dureroasă și este ușor tolerată de majoritatea adulților, efectul laserului fiind resimțit asemănător unei pișcături produse de o bandă de cauciuc pe piele.

La nevoie poate fi aplicată o cremă anestezică pentru a amorți zona care urmează să fie tratată, mai ales în cazul celor mici. Dacă micuțul pacient este anxios sau dacă zona de tratament este mare, poate fi necesară anestezia generală, iar tratamentul va fi efectuat într-un salon de operație.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com