Încălțările nepotrivite pot avea consecințe devastatoare pe termen lung. Dacă ar fi vorba numai despre bășici, bătături, mirosuri și dureri trecătoare, n-ar fi grav. Însă, cu varicele, monturile și chiar deviațiile coloanei nu-i de glumă!

Ciupercile ne „mănâncă”

Cunoscută drept „piciorul atletului”, această afecțiune este cauzată de o ciupercă, tinea pedis. Aceasta găsește mediu propice pentru a se dezvolta în încălțările sport. Culmea, apare mai ales la persoanele sedentare, la copii, la cei ce poartă încălțăminte închisă. Ne putem pricopsi cu ea și la saloane, unde instrumentarul pentru pedichiură nu este suficient sterilizat, la dușuri publice, la piscine. Nu doare, însă necesită mult timp pentru a fi vindecată. Prin urmare, chiar dacă porți încălțăminte deschisă, de tipul sandalelor sau al șlapilor, atenție la tălpi! Materialele sintetice favorizează menținerea umidității și dezvoltarea ciupercilor la picioare. Alege întotdeauna materiale de calitate, măcar pentru interiorul încălțărilor.

Cu toc sau fără să fie încălțările?

Încălțările cu vârful foarte ascuțit sunt devastatoare pentru aspectul și sănătatea piciorului. Dacă și tocurile sunt înalte, combinația duce la deformații iremediabile ale labei piciorului. La început doar inestetică și deranjantă, boala dă, în timp, dureri insuportabile și singurul remediu este intervenția chirurgicală. Osteofitele, cunoscute sub numele de pinteni la călcâi, se formează în urma osificării mușchilor de pe os. Durerea se poate declanșa chiar și după o banală rosătură de ștaif. În general, pintenii apar la persoanele supraponderale și obeze, la sportivii de performanță, la dansatorii profesioniști și, mai ales, la femeile care poartă tocuri foarte înalte, încălțări prea strâmte, incomode, la cei ce se încalță cu pantofi cu tălpi rigide, grei. Și boala Morton „lovește” la tălpi, mai ales dacă porți tocuri înalte și ai platfus. Dă dureri insuportabile și, cu timpul, deformează piciorul, coloana și oasele bazinului. În plus, tocurile duc și la apariția celulitei. Pe de altă parte, deși extrem de comode, tălpile joase, plate, neadaptate structurii piciorului, duc la îmbătrânirea țesuturilor și la afecțiuni degenerative grave precum: gonartroza, coxartroza, spondiloza, dar și probleme la nivelul coloanei, de tipul herniei de disc.

Modă sau sănătate? Ce alegi?

„De cele mai multe ori, încălțămintea de vară nu respectă anatomia piciorului deoarece nu are o formă care să susțină bolta plantară (scobitura piciorului). Acest are efect asupra întregii arhitecturi a piciorului, inclusiv asupra tălpii, genunchiului, șoldului și coloanei. Primele simptome: oboseală, durere, ciocuri în călcâi. În timp, apar îmbătrânirea accentuată a țesuturilor și reumatismele degenerative: gonartroza, coxartroza, spondiloza, dar și probleme la nivelul coloanei, de tipul herniei de disc. Pentru a preveni agravarea acestor afecțiuni, persoanele cu dureri la nivelul picioarelor trebuie să meargă la fizioterapeut încă de la primele simptome. Trag un semnal de alarmă în privința automedicației, în special cu antiinflamatoare, care tratează efectul, nu și cauza, și nu fac altceva decât să întârzie vizita la specialist și să ducă la agravarea stării de sănătate.”, spune Bogdan Goga, fizioterapeut, Centrul de recuperare medicală Terapie pentru mișcare.

Sursa foto: 123rf.com