CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Boala vine pas cu pas, de la încălțămintea nepotrivită

Că femeile au o afinitate aparte față de încălțări se știe. Iar canoanele modei ne fac să nu mai ținem cont de nimic, atunci când vine vorba despre a intra în posesia perechii de pantofi mult-visate. Nu ne mai gândim nici la bani, nici la utilitate… Însă, cel mai grav este că preferăm să ne îndesăm piciorul, chiar și într-o mărime mai mică, să ne cocoțăm pe tocuri mult prea înalte, să ne sufocăm în materiale sintetice, cât e ziulica de lungă. Și asta doar ca să fim în pas cu moda! Or, consecințele pe termen lung sunt devastatoare, atunci când vine vorba despre încălțămintea nepotrivită. Dacă ar fi vorba numai despre bășici, bătături, mirosuri și dureri trecătoare, n-ar fi chiar așa de grav. Însă, cu varicele, monturile și chiar deviațiile coloanei nu-i de glumă! Ia aminte la cele ce urmează și, data viitoare când mergi la cumpărături, gândește-te de două ori înainte de a-ți îmbogăți garderoba cu încă o pereche de încălțări!

1.Tinea pedis ne „mănâncă”

Cunoscută drept „piciorul atletului”, această afecțiune este cauzată de o ciupercă ce găsește mediu propice pentru a se dezvolta în încălțămintea sport. Culmea, apare, în general, la persoanele sedentare, la copii, la cei ce obișnuiesc să poarte încălțăminte închisă timp îndelungat. Ne putem pricopsi cu această ciupercă și la saloane, unde instrumentarul pentru pedichiură nu este suficient sterilizat, la dușuri publice, la piscine. E o boală care nu doare, însă necesită mult timp pentru a fi vindecată. Apare, de obicei, între degetele de la picioare, dă mâncărimi insuportabile, senzație de arsură.

2.Monturile sunt chinuitoare
Încălțările cu vârful foarte ascuțit, tip ciocate, sunt devastatoare pentru aspectul și sănătatea piciorului, mai ales dacă nu se iau cu un număr mai mare, așa încât degetele să stea lejer în interior, nu presate. Iar dacă și tocurile sunt înalte, combinația duce la deformații iremediabile ale labei piciorului. Medicii denumesc Hallux valgus afecțiunea care duce la strâmbarea degetului mare (haluce) cu tendința de a încăleca degetul următor. La început doar inestetică și deranjantă, boala dă, în timp, dureri insuportabile și singurul remediu este intervenția chirurgicală.

3.Pintenii dau durere

Totul începe cu o senzație de înțepătură în călcâi, dimineața, când ne dăm jos din pat. Apoi, treptat, durerea face ca mersul să fie un adevărat supliciu. Osteofitele, cunoscute sub numele de pinteni la călcâi, se formează în urma osificării mușchilor de pe os. Durerea se poate declanșa chiar și după o banală rosătură de ștaif. În general, pintenii apar la persoanele supraponderale și obeze, la sportivii de performanță, la dansatorii profesioniști și, mai ales, la femeile care poartă tocuri foarte înalte, încălțări prea strâmte, incomode, la cei ce se încalță cu pantofi cu tălpi rigide, grei.

4.Boala Morton ne „lovește” la tălpi
Tocurile înalte, pantofii prea strâmți sau prea largi duc la apariția bolii Morton. În general, aceasta apare la persoanele cu platfus și dă dureri insuportabile la nivelul tălpilor. Și nu numai atât! Cu timpul, boala duce la deformarea piciorului, a coloanei vertebrale, a oaselor bazinului.

5.Celulita vine pe tocuri?
Oricât de ciudat ar suna, e adevărat! Pe lângă faptul că afectează ireversibil coloana, tocurile înalte și încălțămintea ascuțită, strâmtă, împiedică buna circulație a sângelui și oxigenarea pielii. Urmarea? Apariția celulitei. De aceea, este foarte important ca, la achiziționarea încălțărilor cu toc, să avem grijă la măsură și, mai ales, la calapod, care trebuie să respecte anatomia naturală a piciorului.

Cum să alegi ce-i mai bun pentru tine

Ca să nu te confrunți cu probleme de sănătate și de estetică a picioarelor cauzate de încălțămintea nepotrivită, ține cont de următoarele reguli:
-cumpără, întotdeauna, încălțăminte pe măsura ta, chiar cu o jumătate de număr sau un număr mai mare, care să nu te jeneze deloc, încă de la început.
-obișnuiește-te să folosești branțuri din materiale naturale, care atenuează presiunea la impactul cu solul.
-probează pantofii seara, când picioarele sunt mai umflate, și fă câțiva pași înainte de a cumpăra produsul. Laba piciorului și degetele trebuie să stea lejer în pantof.
-tocurile nu trebuie să fie nici prea joase, nici prea înalte. Între 3 și 5 cm sunt ideale.
-talpa trebuie să fie flexibilă și să permită mișcarea degetelor în mers. Totuși, chiar dacă sunt la modă, cizmele gen papuci de casă, largi, cu tălpi plate, duc la dureri ale articulațiilor genunchiului.
-materialele sintetice, care nu lasă piciorul să respire, trebuie evitate.
-de câte ori ai ocazia, în special acasă și prin iarbă, alege să mergi desculț.

Atenție la tălpi! Materialele sintetice favorizează menținerea umidității și dezvoltarea ciupercilor la picioare. Alege întotdeauna materiale de calitate, măcar pentru interiorul încălțărilor.

Sursa foto: flickr.com