În cadrul ASCO, cel mai mare congres mondial de oncologie, au fost prezentate noile metode de tratament împotriva cancerului, imuno-oncologia ocupând un rol important.

Ce înseamnă imuno-oncologia

Cancerul este o boală cu nevoi mari de soluționare și cu o rată încă mica de supraviețuire. Există o nevoie continuă de inovație și de noi tratamente oncologice pentru pacienții cu cancer în stadiu avansat. Imuno-oncologia are potențialul unei reale schimbări în ceea ce privește tratamentul cancerului, generând așteptări fără precedent pentru bolnavi: îmbunătățirea ratei de supraviețuire pe termen lung și a calității vieții pacienților care răspund la tratament. Sistemul imunitar este cheia unei noi abordări în tratarea cancerului: mecanismul prin care acționează imuno-oncologia permite sistemului imunitar să recunoască celulele canceroase și să lupte împotriva cancerului. Înțelegerea tot mai bună a modului în care evoluează cancerul și invadează sistemul imunitar stă la baza imuno-oncologiei. Imuno-oncologia porneşte de la premisa că sistemul imun este cel mai puternic şi eficient mecanism prin care organismul recunoaşte şi combate bolile. Spre deosebire de terapiile tradiţionale care ţintesc direct tumora, medicamentele imuno-oncologice sunt concepute să valorifice capacităţile naturale ale sistemului imun al pacientului. Acestea presupun combaterea cancerului prin ţintirea exact a aceloraşi căi ale sistemului imun utilizate de celulele tumorale pentru eludarea recunoaşterii şi distrugerii de către acesta. Scopul imuno-oncologiei este acela de a schimba aşteptările legate de supravieţuire şi a felului în care pacienţii trăiesc cu această boală. Datele recente prezentate în cadrul Congresului ASCO de anul acesta au arătat o creștere a calității vieții și a ratei de supraviețuire pentru pacienții cu melanom, cancer pulmonar altul decat cel cu celule mici, și cancer renal în stadii avansate.

Ce arată statisticile

În cazul pacienților cu melanom metastatic, s-a dovedit că terapia cu agenți imuno-oncologici oferă  o rată de supraviețuire pe termen lung. 34% dintre pacienții diagnosticați cu melanom metastatic avansat și tratați cu terapie imuno-oncologică ating o rată de supraviețuire de 5 ani, conform studiilor clinice, în condițiile în care rata de supraviețuire la 5 ani în cazul pacienților tratați cu terapii convenționale este de puțin peste 10%. Dintre pacienții cu cancer renal avansat, 29%  erau în viață la 4 ani, potrivit rezultatelor studiilor clinice. 28% dintre pacienții cu cancer pulmonar scuamos care au urmat tratament cu agenți imuno-oncologici au supraviețuit 18 luni, mai mult decât dublu decât rata de supraviețuire oferită de terapia convențională. 39% este rata de supraviețuire înregistrată la 18 luni de pacienții care au urmat terapie imuno-oncologică versus 23% rata de supraviețuire la 18 luni, în cazul pacienților care au făcut chimioterapie.

Biopsia are alternative

Analiza ADN-ului tumoral din sânge este noua alternativă la clasica biopsie. Unul dintre cele mai mari studii de genomică a cancerului, care a inclus probe de sânge de la peste 15.000 de pacienți care prezentau peste 50 e tipuri diferite de cancer, a indicat potențialul pe care-l are așa-numita biopsie lichidă – analiza ADN-ului tumoral din sânge. Atunci când nu este posibilă biopsia tumorală clasică, din cauza imposibilității accesului la tumoră sau a cantității insuficiente de țesut, biopsia lichidă poate fi o variantă care aduce multe informații valoroase. Marele avantaj al biopsiei lichide este acela de a fi minim-invazivă, în comparație cu procedura chirurgicală clasică, ceea ce crește confortul și sigurana pacientului. La baza dezvoltării biopsiei lichide stă constatatarea că o tumoră trimite în fluxul sangvin piese mici de material genetic, așa-numitul ADN circulant (ctADN). ctADN poate fi colectat din sânge foarte ușor și apoi poate fi analizat, identificându-se anomalii genomice care pot conduce diagnosticul și tratamentul către o terapie personalizată. Remarcabil este că acuratețea biopsiei lichide a rămas la un nivel foarte ridicat chiar și atunci când mutațiile la nivelul materialului genetic apăreau cu o frecvență redusă, de sub 1% din ctADN. Una dintre utilizările metodei biopsiei lichide va consta în utilizarea sa periodică, pentru monitorizarea bolii, aspect imposibil de realizat prin biopsia clasică tumorală, permițând astfel adaptarea tratamentului la cel mai mic și precoce semn care indică o modificare la nivelul materialului genetic tumoral circulant.

Sursa foto: 123rf.com