În ciuda evoluției tehnologiei și a metodelor de tratament, cancerul este încă o boală cu nevoi mari și cu o rată mică de supraviețuire. Există o nevoie continuă de inovație și de noi tratamente oncologice pentru pacienții cu cancer în stadiu avansat. Iar terapiile și tratamentele biologice câștigă tot mai mult teren.

Ce este imuno-oncologia

Imuno-oncologia are potențialul unei reale schimbări în ceea ce privește tratamentul cancerului. Îmbunătățește rata de supraviețuire pe termen lung și calitatea vieții pacienților care răspund la tratament. Sistemul imunitar este cheia succesului. Căci mecanismul prin care acționează imuno-oncologia permite sistemului imunitar să recunoască celulele canceroase și să lupte împotriva cancerului. Înțelegerea tot mai bună a modului în care evoluează cancerul și invadează sistemul imunitar stă la baza imuno-oncologiei. Căci sistemul imunitar este cel mai puternic şi eficient mecanism prin care organismul recunoaşte şi combate bolile. Spre deosebire de terapiile tradiţionale care ţintesc direct tumora, medicamentele imuno-oncologice sunt concepute să valorifice capacităţile naturale ale organismului pacientului. Asta înseamnă combaterea cancerului prin ţintirea exact a aceloraşi căi ale sistemului imun utilizate de celulele tumorale.

Biopsia are alternative

Analiza ADN-ului tumoral din sânge este noua alternativă la clasica biopsie. Așa-numita biopsie lichidă este eficientă atunci când nu este posibilă biopsia tumorală clasică, din cauza imposibilității accesului la tumoră sau a cantității insuficiente de țesut. Marele avantaj al biopsiei lichide este acela de a fi minim-invazivă, în comparație cu procedura chirurgicală clasică, ceea ce crește confortul și sigurana pacientului. Tumora trimite în fluxul sanguin piese mici de material genetic, așa-numitul ADN circulant, care poate fi colectat din sânge foarte ușor și apoi poate fi analizat, identificându-se anomalii genomice care pot conduce diagnosticul și tratamentul către o terapie personalizată. Acuratețea biopsiei lichide este la un nivel foarte ridicat, chiar și atunci când mutațiile la nivelul materialului genetic apar cu o frecvență redusă.

Cancerul se teme de biotehnologie

„Medicamentele biologice sunt cele de ultimă generație și sunt folosite cu succes în terapiile oncologice. Acestea țintesc la nivelul ADN-ului uman și ajută organismul să se refacă. Cu 15 ani în urmă, un pacient cu cancer colo-rectal metastatic avea o speranță de viață de numai 5 luni, cu medicamentele chimioterapice disponibile. Acum, după ce pacienții cu această boală au avut acces la medicamente biologice, speranța de viață medie este de cel puțin 2 ani. Medicamentele biologice fac, la propriu, diferența între viață și moarte. ”, spune dr. Marius Geantă, președinte co-fondator al Centrului pentru Inovație în Medicină.

Sursa foto: Pixabay