Pierderea unui dinte nu poate fi întotdeauna prevenită, cum ar fi în cazul unei traume sau atunci când lipsa este din naștere. Indiferent de motiv, este important să înțelegem că dinții lipsă nu vor aduce probleme doar ordin estetic, ci și pentru starea generală de sănătate. În orice caz, este importantă înlocuirea dinților lipsă.

Citește și: Implant sau punte dentară. Tu ce alegi?

De ce este importantă înlocuirea dinților lipsă: Aspectul estetic

Lipsa unui dinte din față sau chiar a unuia din zona laterală (măsea) poate fi vizibilă atunci când zâmbim sau vorbim, iar încrederea în sine și dezinvoltura în relațiile cu ceilalți vor avea de suferit.

Citește și: Etapele în dezvoltarea unei carii dentare și cât timp poți amâna tratarea ei

De ce este importantă înlocuirea dinților lipsă: Dificultăți în mestecarea alimentelor

Dacă lipsesc mai mulți dinți, vor apărea mai multe probleme. Printre ele se numără dificultățile la masticație. Acestea vor duce la modificarea dietei, precum și la tulburări digestive și de absorbție a elementelor nutritive din alimente.

“Atunci când o persoană nu poate mușca din alimente și nici mesteca în mod corespunzător, fără durere, va tinde fie să mănânce mai puțin. Va opta numai pentru alimente moi. Din păcate, ele nu furnizează toate substanțele nutritive de care organismul are nevoie. Pe de altă parte, dinții rămași vor fi suprasolicitați, existând riscul apariției unor fisuri sau a uzurii în exces”, atenționează Dr. Mihaela Dan.

De ce este importantă înlocuirea dinților lipsă: Migrarea dinților vecini

Dinții cresc la orice vârstă până când întâlnesc un obstacol, iar fără un dinte învecinat care să îi țină sub control, dinții rămași pot începe să se deplaseze.

“Dacă dinții nu mai sunt aliniați corespunzător, procesul de masticație va deveni mai dificil. În plus, deplasarea unui dinte îi poate destabiliza rădăcinile, ba mai mult: migrarea lui va împiedica realizarea unor implanturi sau lucrări corecte în viitor, ceea ce va impune îndreptarea dinților cu aparat dentar”, spune specialistul ortodont.

De ce este importantă înlocuirea dinților lipsă: Risc crescut de parodontoza

Dinții migrati, înclinați nu mai primesc forțele în axul lor normal, ceea ce produce retractia gingivală, osoasă și pungile parodontale. În plus, forța masticatorie va suprasolicita dinții rămași, cu atât mai mult cu cât aceștia sunt mai puțini.

Citește și: Proteza dentară este cu adevărat o necesitate. Vezi de ce

De ce este importantă înlocuirea dinților lipsă: Apar mai des cariile

Dinții înclinați nu mai pot fi periați corespunzător și, astfel, apar cariile dentare.

“Este ușor ca bacteriile să se adune în spațiul în care s-a aflat dintele lipsă și la fel de ușor este ca această zonă să fie neglijată în timpul rutinei de îngrijire dentară, tentația fiind de a ne concentra pe periajul dinților. Înlocuirea dintelui lipsă va favoriza o igienă orală mai eficientă, prevenind apariția halitozei sau a gingivitei”, spune Dr. Mihaela Dan.

De ce este importantă înlocuirea dinților lipsă: Dificultăți de vorbire

Dinții sunt foarte importanți pentru capacitatea unei persoane de a vorbi și de a comunica eficient.

Dr. Mihaela Dan, Clinica Orto-Implant“Oamenii folosesc dinți pentru a forma anumite cuvinte și a le pronunța în mod corespunzător, observandu-se că cei care au pierdut unul sau mai mulți dinți tind să aibă dificultăți de vorbire, ceea ce poate fi extrem de frustrant. Deși, în general, fonația se adaptează destul de repede după extracția unui dinte, unele sunete pot fi modificate”, explică specialistul ortodont.

De ce este importantă înlocuirea dinților lipsă: Schimbarea aspectului facial

Atunci când dinții din zona laterală lipsesc în număr mare, obrajii se înfundă, etajul inferior al feței scade, producând un aspect îmbătrânit.

Citește și: Cea mai nouă metodă de tratament a paradontozei, accesibilă acum și în România

De ce este importantă înlocuirea dinților lipsă: Oprește atrofierea oaselor

În același mod în care exercițiile fizice ajută la menținerea tonusului muscular, masa osoasă a maxilarului este menținută prin stimularea mestecării și muscăturii. Când lipsește un dinte, zona osului unde a fost inițial localizat dintele nu mai primește o astfel de stimulare și începe să dispară, un proces numit resorbție osoasă.

Așadar, un dinte lipsă poate avea consecințe grave asupra sănătății, aspectului fizic și vieții de zi, fapt pentru care înlocuirea lui este absolut necesară, indiferent că vorbim de un dinte frontal sau nu. Din fericire, astăzi există diferite opțiuni prin care această problemă poate fi rezolvată, de la implantul dentar, standardul de aur pentru această problemă, și până la formele mai tradiționale de tratament – punțile dentare și protezele mobile.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com