CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Implantul dentar este cheia către un zâmbet strălucitor și restabilirea funcției masticatorii, compromisă odată cu pierderea dinților. Și, totuși, este posibil implantul dentar când ai diabet? În prezent, acesta este accesibil tuturor.

Implantul dentar când ai diabet. Dificultăți

Orice pacient are cale deschisă către un implant dentar, dacă este sănătos. Și totuși, ce se întâmplă în cazul unui bolnav de diabet? Până de curând, diabetul și implanturile nu puteau coexista, dar grație progreselor implantologiei modernă, lucrurile s-au schimbat. Un mare pas înainte, în condițiile în care în lume vom avea 600 de milioane de diabetici până în 2035 (potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății).

Citește și: Diabetul și dinții sănătoși nu fac casă bună

Implantul dentar când ai diabet. Care sunt posibilele riscuri

Diabetul este o afecțiune specială, care are nevoie de o atenție deosebită. Pentru un pacient cu diabet, riscurile pot fi variate: de la o simplă creștere a timpului de vindecare după intervenția chirurgicală, până la riscul de infecții,  care pot genera neintegrarea implantului în os (osteointegrare). Se știe că acest proces este încetinit la persoanele cu patologie diabetică, supuse  întârzierilor în coagularea sângelui și, în consecință, la infecții bacteriene.”, precizează dr. Lorelei Nassar, chirug implantolog.

Provocările unui diabetic:

  • Procesul dificil de vindecare;
  • Vindecarea mai lentă a rănilor în perioada postoperatorie;
  • Risc crescut de sângerare, din cauza dificultății de coagulare;
  • Apariția infecțiilor, care pot duce la eșecul implantului.

Pentru a preveni riscul de nereușită al implantului și pentru asigurarea osteointegrarării perfecte, compatibilitatea pacientului pentru implant are nevoie de grijă și atenție.

Dacă am diabet, pot face implant?

Implantul dentar când ai diabet este posibil, dar este nevoie de anumite condiții.

În primul rând, este esențial ca medicul să se asigure că persoana în cauză efectuează în mod constant o bună curățare orală la domiciliu, un factor determinant atât în ​​faza de inserție, cât și în ceea ce privește durata noii rădăcini artificiale. În schimb, în caz de igienă dentară deficitară, implantologia nu este recomandată pentru niciun pacient, dar cu atât mai mult pentru cei care suferă de diabet. Depozitele de placă bacteriană, tartru dentar și bacterii sunt dușmanii principali nu numai ai dinților naturali, ci și ai celor artificiali și afectează negativ durata unui implant dentar.”, punctează dr. Nassar.

Deși diabetul în sine este o boală căreia trebuie să i se acorde o atenție sporită, ea nu reprezintă o contraindicație absolută în sine. În trecut, implantarea nu era recomandată în caz de diabet. Dar azi, contraindicațiile pentru diabetici sunt puține.

Cu toate acestea, dacă persoana diabetică acuză afecțiuni sau boli care modifică circulația sau presiunea cardiacă și care pot provoca sângerări, factorul de risc al intervenției crește și medicul va trebui să decidă dacă intervenția este fezabilă sau nu. Într-un astfel de caz, rata de succes a intervenției este redusă. Și este un eveniment de care pacientul diabetic trebuie să fie conștient.”, completează specialistul Nassar.

Implantul dentar când ai diabet. Ce soluții au diabeticii

  • Să efectueze un control glicemic înainte și după operație pentru a menține valorile sub control;
  • Să urmeze terapia cu antibiotice prescrisă de medic pentru a preveni infecțiile;
  • Să aibă o igienă orală și mai riguroasă atât înainte, cât și după inserarea implantului;
  • Să facă o radiografie preoperatorie pentru evaluarea stării de sănătate a osului maxilarului;
  • Să meargă la controale periodice de igienă profesională pentru monitorizarea stării de sănătate a cavității bucale.

Implantul dentar și examinările recomandate pacientului diabetic

Implantul dentar când ai diabet este posibil, dar ai nevoie de anumite investigații medicale în prealabil.

Dr. Lorelei NassarCel mai important test este cel al hemoglobinei glicate. Acesta îl ajută pe medic să înțeleagă dacă diabetul a fost compensat în mod eficient în ultimele 90-120 de zile. După monitorizarea nivelului de zahăr din sânge, medicul îi poate recomanda pacientului tratament cu antibiotic, capabil să prevină apariția oricăror infecții, favorizând astfel procesul de osteointegrare. ”, explică dr. Lorelei Nassar.

Sursa foto: 123rf.com