Totuși, este posibil să nu realizezi necesitatea asigurării dinţilor înlocuiţi prin implantul dentar. Rolul implanturilor dentare este acela de a asigura stabilitate. Indiferent că alegi coroanele dentare, proteză parţială sau proteză completă. Aceştia vor trebui să semene cât mai bine cu dinţii sănătoşi şi naturali.

Când devine implantul dentar o necesitate?

Structura şi funcţiile dintelui

Sub ţesuturile gingiilor, rădăcina se extinde în maxilar. Este ancorată într-o priză şi ţinută pe loc cu ajutorul ţesuturilor parodontale puternice. Scopul rădăcinii este dublu. Acela de a furniza nervilor şi ţesuturilor dinţilor nutrienţi şi de a stabiliza dintele. Deoarece este expus presiunii de muşcare şi mestecare.

„Pentru a avea o sănătate orală bună, toate aceste componente ale danturii trebuie să fie sănătoase, în stare cât mai bună. De aceea, de cele mai multe ori, atunci când o componentă nu este îngrijită corect, ea afectează întreaga cavitate bucală. Și duce la probleme de sănătate şi la pierderea dinţilor.”, spune dr. Remus Stratulat, specialist stomatolog, Clinica Dental One.

Efectele unui implant dentar

Când rădăcina dentară este pierdută şi soclul din maxilar este lăsat gol, osul devine reabsorbit. Astfel încât corpul să poată utiliza mineralele şi substanţele nutritive în altă parte. De-a lungul timpului, lipsa unei rădăcini de stimulare a maxilarului poate duce la degradarea oaselor, ceea ce, la rândul său, poate duce la o pierdere suplimentară a dinţilor.

În plus faţă de stabilizarea coroanei dentare sau a protezei dentare, implanturile dentare oferă, de asemenea, stimularea pe care o dezvolta maxilarul, ajutând astfel la menţinerea unei alimentari sănătoase de substanţe nutritive.

Personalizarea implantului după nevoie

Fiecare implant dentar este creat ca dinte individual. Numărul de implanturi pe care îl soliciţi va depinde de mai mulţi factori, inclusiv de numărul de dinţi lipsă sau de cât de mare este proteză, dar, de asemenea, şi de sănătatea orală din acel moment, de posibilitatea complicaţiilor sau a altor efecte negative.

De exemplu, un singur implant dentar acoperit cu o coroană poate fi utilizat pentru a înlocui un singur dinte pierdut. Dacă ai nevoie de o proteză parţială sau o proteză completă, specialistul recomanda numărul optim de implanturi după evaluarea stării maxilarului şi a sănătăţii orale.

„Medicul implantolog are nevoie de analiza Computerului Tomograf pentru a decide tipul de implant şi analizele de sânge ale pacientului. În Clinica Dental One am ales să folosim implanturi premium de la companii cu experienţă în domeniu, cu zeci de ani de cercetare, care garantează implanturile.”, explică specialistul.

Cine are nevoie de un implant dentar?

Pacienţii care au nevoie de implant dentar sunt de toate vârstele, acestea fiind alegerea potrivită pentru oricine are dinţi lipsă, unul, mai mulţi sau chiar toţi dinţii din cauza rănilor, a defectelor, a bolii sau a degradării. Ele pot fi chiar o opţiune pentru adolescenţi după pubertate atunci când maxilarul se opreşte din creştere, în mod obişnuit în jurul vârstei de 16 ani pentru fete şi 18 ani pentru băieţi.

„Un medic specialist poate determina dacă implanturile dentare sunt potrivite pentru fiecare pacient, după un consult amănunţit şi după cercetarea istoricului stomatologic şi medical. Implanturile dentare reprezintă un aspect important al stomatologiei şi al sănătăţii noastre. Implanturile dentare sunt alegerea superioară pentru a ne îmbunătăţi sănătatea, estetică, funcţia şi confortul.”, afirmă dr. Remus Stratulat.

Sursa foto: 123rf.com