Când vine vorba de bătrânețe, obișnuim să spunem „nu apuc eu zilele alea…”. Cât despre bătrâni, „și-au trăit traiul, și-au mâncat mălaiul”. Or, vârsta a treia nu ne ocolește. Apucăm „zilele alea”, consumați de viața agitată, betegiți de boli ignorate ani buni. Nu ne convine să fim tratați cu indiferența caracteristică tinereții și sigur nu vom recunoaște cât de antipatici și dificili vom fi devenit între timp, așteptând ca cei din jur să ne accepte. Nu ar fi mai bine să ne pregătim bătrânețea din vreme?

Trece vremea…

Odată cu înaintarea în vârstă, organismul se modifică. Nu mai facem față la efort, nu mai respirăm bine, inima o ia razna, rinichii nu-și mai fac treaba, hormonii ne dau bătăi de cap, oasele ne dor, încheieturile trosnesc, rămânem fără dinți, nu mai auzim decât ce vrem și nici cu vederea nu stăm prea bine. Iar capacul îl pune acel „lapsus” care ne face să uităm până și de ce am fost hărăziți cu mâini și picioare. Devenim o povară pentru cei din jur, care ne îngrijesc, în ciuda faptului că noi nu ratăm nicio ocazie de a le face reproșuri. Hipertensiunea, emfizemul pulmonar, cardiopatia ischemică, insuficiența cardiacă, ateroscleroza, diabetul, osteoporoza, artroza sau reumatismul, demența Alzheimer, boala Parkinson, incontinența urinară, herniile, adenomul de prostată, cataracta și glaucomul sunt doar unele dintre cele mai răspândite afecțiuni specifice vârstei a treia, pe care doar gerontologii și geriatrii știu cum să le țină în frâu.Totuși, bătrânețea în sine nu e o boală, ci o etapă inevitabilă.

Tu câți ani ai?

„Vârsta nu se stabileşte doar după aspectul fizic. Analizele şi evaluările făcute de geriatru, nutriţionist şi psiholog stabilesc vârsta metabolică, cea psihologică şi cea biologică. Media lor reprezintă vârsta reală a pacientului, care, de cele mai multe ori, diferă de vârsta cronologică. Nu putem opri îmbătrânirea, dar o putem întârzia mult. Iar un tratament complet, de 6 luni, care implică eforturile unei echipe de specialiști, ne poate întineri cu 10 ani.”, spune Dr. Adrian Stănescu, gerontolog, directorul Centrului medical Oxxygene și al Clinicii Sansage, specializat în tratamentul demenței Alzheimer și al fenomenului îmbătrânirii. Iată de ce e foarte important ca, încă de la 30 de ani, când încep să-și facă simțită prezența primele semne de îmbătrânire, să ne facem o obișnuință din a ne verifica starea de sănătate și de a respecta un regim de viață ponderat.

Care e inamicul care te îmbătrânește?

Artroza deformează oasele și dă dureri insuportabile, afectând persoane tot mai tinere. De aceea, se impune vizita precoce la reumatolog. „Artroza e o boală degenerativă, ai cărei factori declanșatori nu se știu exact. E a doua cauză de deces în lume și afectează 75% dintre persoanele peste 65 de ani. Cartilajul care îmbracă osul se subțiaza treptat, se erodează, iar osul formează cioburi. Femeile la menopauză au un grad mai mare de îmbolnăvire, la ele fiind mai frecventă artroza mâinilor. La bărbați, e mai des întâlnită coxartroza, adică cea a șoldului. Boala se manifestă în trei feluri, prin osteoartroză, artrită hipertrofică și osteoartrită. Dar sunt mai multe boli greșit associate cu artroza. De exemplu, reumatismul, care înglobează o categorie întreagă de boli.”, spune Conf. dr. Andra Bălănescu de la Spitalul „Sf. Maria” din București. Incontinența urinară, adică pierderea involuntară de urină, este o altă problemă majoră a vârstnicilor și nu numai. Iar aceasta e cauzată, în principal, de slăbirea mușchilor, dar și de prezența unor boli precum Parkinson sau Alzheimer. Osteoporoza fragilizează oasele, așa încât o mișcare banală poate duce la fracturi serioase și, implicit, la invaliditate. Prin urmare, se impune grija față de sistemul osos, încă din tinerețe. Densitometria, metoda DEXA, e un test ușor de făcut și determină conținutul în calciu al oaselor, dar și gradul de risc de a face fracturi pe viitor. Cel mai greu de suportat este întunericul demenței Alzheimer, care afectează creierul. Ea este prețul scump pe care îl plătim pentru ignoranța față de propria minte. Căci îmbătrânirea minții nu doare, dar are efecte devastatoare, atât pentru cel afectat, cât mai ales pentru cei apropiați lui. Totuși, depistată în primele stadii, boala se poate trata cu succes.

Sursa foto: pixabay.com