Candidozele genitale sau infecţiile vaginale se produc în momentul în care este o cantitate crescută de bacterii în interiorul vaginului. Bacteriile se dezvoltă mai ales într-un mediu închis şi umed, unde se creează spaţiul propice pentru infecţii.

Top 6 greşeli în igiena intimă pe timpul verii

1.Stai în şezut mai mult timp

Pa lângă faptul că ne provoacă dureri de spate, statul în şezut poate creşte riscul apariţiei infecţiilor vaginale. Temperatura creşte, la fel ca și umiditatea din zona genitală. „Căldura, frecarea şi umiditatea pot cauza iritaţii la nivelul vaginului. Cele mai întâlnite afecţiuni ale femeileor în perioada de vară sunt cele ale tractului urinar şi ale suprafeţelor genitale”, spune dr. Silviu Iștoc, specialist obstetrică și ginecologie.

2.Câte dușuri vaginale faci?

„Vaginul este creat astfel încât să se poată curăţa singur cu ajutorul secreţiei sale. Astfel, nu este indicat să se folosească şerveţele umede sau alte produse invazive pentru a igieniza suprafeţele acestuia. Între 20-40% dintre femeile cu vârste între 15 şi 44 de ani folosesc prosoape şi produse care, de fapt, irită şi cresc riscul infecţiilor vaginale. Cel mai indicat este să se folosească doar apă la o temperatură potrivită şi prosoape din bumbac pentru curăţarea zonei genitale. Altfel riscăm să distrugem flora şi să creăm infecţiile genitale”, adaugă dr. ginecolog Silviu Iștoc.

3.Igiena scăzută la menstruație

Mai ales în perioada de vară, igiena intimă este foarte importantă. „Tampoanele sau absorbantele trebuie să fie schimbate la cel mult patru ore. Astfel se menţine zona curată şi aerisită. Este indicat să se folosească tampoane şi absorbante care nu conţin substanţe chimice sau parfum. Acestea pot irita pielea sensibilă din zona genitală”, a spus dr. Silviu Iștoc.

4.Porți lenjerie din material sintetic

Alegerea lenjeriei intime poate afecta sănătatea genitală. Mătasea şi materialele asemănătoare reţin umiditatea. Este indicat să se poarte lenjerie intimă din materiale care permit pielii să respire, de exemplu bumbacul. „Optând pentru lenjerie intimă din bumbac, nu faceţi decât să contribuiţi la sănătatea genitală. Mențineți zona uscată şi curată, lucru ce reduce riscul apariţiei infecţiilor genitale”, adaugă dr. Silviu Iștoc.

5.Atenţie la piscină!

Înotul este un sport sănătos atât pentru minte, cât şi pentru corp, dar poate afecta sănătatea aparatului genital. Umiditatea crescută, păstrată mult timp la acest nivel, poate irita suprafeţele genitale şi facilitează apariţia infecţiilor.  „La mare, la piscină sau oriunde alegeţi să înotaţi, este bine să nu purtaţi ore în şir un costum de baie umed, pentru a evita apariţia afecţiunilor genitale”, a afirmat dr. Silviu Iștoc.

Trebuie ştiut că purtarea costumului de baie mai multe ore facilitează apariţia infecţiilor urinare din cauza umidităţii şi a căldurii care se păstrează mult timp la nivelul genital. Dacă slipul nu se usucă la soare, este indicat să fie schimbat cât mai repede după ieşirea din apă. De asemenea, este indicat să se spele costumul de baie după fiecare folosire, pentru a îndepărta din ţesătura sau excesul de sare sau alte elemente care pot favoriza apariţia iritaţiilor şi a infecţiilor.

6.Porți haine prea strâmte

Blugii şi alte obiecte vestimentare mulate purtate în perioada de vara nu fac decât să crească discomfortul termic la nivelul corpului. „Frecarea, căldura şi umezeala pot cauza de asemenea iritaţii şi infecţii, acestea fiind accentuate de transpiraţia care apare din cauza temepraturilor ridicate. Dacă vă este imposibil să nu purtaţi astfel de haine, măcar încercaţi să nu le purtaţi în fiecare zi. Optaţi pentru o vestimentaţie din materiale naturale, destul de lejeră pentru a nu favoriza transpiraţia şi pentru a permite pielii să respire”, a afirmat dr. ginecolog Silviu Iștoc.

Sursa foto: 123rf.com