Citește și: Cum scapi repede de grăsimea de pe șolduri prin metode naturale

Datele au fost prelevate din Registrul Național al Statisticilor Produselor Medicamentoase, care a monitorizat viețile femeilor timp de aproape 11 ani în medie începând din 1995 și care a inclus detalii privind peste 11.500 de cazuri de cancer mamar. În cazul persoanelor care și-au administrat contraceptive hormonale — fie oral, fie printr-un implant, plasture, dispozitiv intrauterin sau inel vaginal — riscul de cancer de sân a fost comparativ mai mare.

 Riscul de a dezvolta cancer mamar e mai mare cu 38%

Riscul depinde de perioada de timp în care a fost administrat contraceptivul. Astfel, potrivit cercetării, dacă acesta a fost luat timp de mai puțin de un an, riscul a fost mai mare cu circa 9%. În cazul în care perioada de administrare a depășit un deceniu posibilitatea de apariție a cancerului era cu 38% mai mare.

În mod interesant, în cazul femeilor care au luat contraceptive hormonale timp de peste cinci ani, s-a observat o menținere a riscului chiar și după întreruperea administrării. Studiile anterioare nu au identificat o astfel de persistență a riscurilor și au subliniat necesitatea investigării amănunțite a efectelor. Deși există unele diferențe subtile, studiul sugerează că și generațiile mai noi de metode contraceptive hormonale, precum implanturile pe bază de progestin (derivat sintetic al progesteronului), pot crește riscul de cancer de sân. Cercetarea realizată în Danemarca se evidențiază nu numai datorită numărului mare de subiecți, ci și pentru faptul că participarea masivă le-a permis oamenilor de știință să compare diverse forme de administrare ale produselor pentru prevenirea sarcinii.

Citește și: