Citește și: Testul de sarcină expiră vreodată? Ce trebuie să știi

La prima vedere, datele sunt de-a dreptul îngrijorătoare. Ibuprofenul, dar și alte medicamente care au aceleași principii active, ar provoca așa numitul hipogonadism în rândul bărbaților. Mai ales în cazul celor tineri. Numeroase teste au fost efectuate în ultimii ani și au evidențiat faptul că aceia care au luat ibuprofen în doze mari și foarte des au echilibrul hormonal extrem de afectat.

Hormonul luteinizant (LH- cel responsabil de stimularea testiculelor pentru a produce testosteron) scade semnificativ. Apar astfel hipogonadismul și problemele de fertilitate. Medicii susțin că o doză de ibuprofen de 600 de miligrame (maximul acceptat legal la noi în farmacii) luată zilnic timp de cel puțin trei săptămâni afectează clar fertilitatea bărbaților.

Ibuprofenul poate cauza accidente vasculare cerebrale și infarct

Pe de altă parte, există voci, precum cea a unui faimos faramacolog italian, Pierangelo Gepetti, care susține că o tabletă de astfel de antiinflamatoare, luate strict la nevoie și nu de mai mult de trei ori pe lună, nu au niciun fel de efect advers. El afirmă că există cazuri- în special când vine vorba de răceli sau dureri de dinți- când oamenii fac abuz de astfel de medicamente, dar dozele, după părerea lui, nu ar trebui să ducă la urmări neplăcute pentru bărbați. ”Ar trebui efectuate teste serioase înainte să acuzăm ibuprofenul sau antiinflamatorele pentru crearea unor probleme aât de grave”, a declarat Gepetti.

Pe de altă parte, a existat un avertisment oficial în urmă cu aproximativ nouă ani, în SUA. Food and Drug Administration (FDA)  a avertizat cetăţenii în legătură acest medicament, susţinând faptul că ibuprofenul  sporește riscul de apariție a accidentelor vascular cerebrale şi a infarctului, chiar dacă se administrează pe termen scurt.

 

Citește și: