Hipnoza medicală este o soluție salvatoare. Când un părinte trebuie să meargă cu copilul la stomatolog, ar da orice să nu se teamă. Deși tehnologia a progresat, vizita la dentist nu e tocmai o plăcere.

Durerea este ușor de controlat dar frica încă este prezentă. A merge la dentist nu este ceva plăcut și acceptat ușor de către multe persoane, indiferent de vârstă. Și totuși există o „baghetă magică”.

Hipnoza medicală – bagheta magică

„Hipnoza medicaă  este folosită ca un instrument de ajutor. Se efectuează de către psihologi care au formare și experiență în acest domeniu. Dar, (atenție!) nu înlocuiește terapia în sine. Este demonstrat prin studii științifice că în cursul procesului terapeutic se produc modificări cerebrale constructive. Crește empatia pacienților și capacitatea lor de a face față diverselor solicitări ale lumii ambientale.”, spune dr. Lorelei Nassar, stomatolog cu specializare în chirurgie și implantologie și psiholog certificat, cu atestat în hipnoză medicală.

Ce este hipnoza medicală

Hipnoza medicală își are originea în secolul al XVIII-lea. Fizicianul german Franz Mesmer a descris ceea ce el a numit „o puternică forță magnetică ce se manifestă între obiecte și ființe, denumită mesmerism”. Totuși, aplicabilitatea în medicină s-a descoperit abia la sfârșitul secolului, tot de către un fizician. Numai că ea se folosește din Antichitate. Când oamenii erau duși în temple pentru a se vindeca, fiindu-le indusă o stare asemănătoare somnului.

Revenind la zilele noastre, în medicina contemporană, hipnoza ajută, pe lângă vindecarea traumelor din trecut, și la debarasarea de obiceiuri nocive precum fumatul, și în specialități chirurgicale ca și medicină stomatologică, pentru a reduce stările de anxietate asociate.

Funcționează la copii?

Ei bine, da! Și chiar mai bine decât în cazul adulților! Copiii pot fi mai ușor de hipnotizat. Studiile au arătat că hipnoza clinică și autohipnoza sunt eficiente ca tratament adjuvant pentru copiii care suferă de durere. Exemplele includ proceduri medicale dureroase, cum ar fi aspirația măduvei osoase și puncția lombară la pacienții cu cancer pediatric, durerea și anxietatea postoperatorie la copiii supuși intervenției chirurgicale și cefaleea cronică.

„În primul rând, starea de hipnoză este asociată automat cu o stare de relaxare profundă și bunăstare. Permite pacientului să contracareze anxietatea și frica. Astfel, permite efectuarea tratamentelor într-o stare de sedare naturală. Și, evident, fără utilizarea unor medicamente sau substanțe. Capacitatea hipnotică la copii este limitată la cei cu vârsta sub 3 ani. Apare la 5 până la 6 ani și atinge vârfurile de la 7 la 14 ani.”, adaugă specialistul.

În cazul copiilor trebuie precizat că aceștia se comportă diferit față de adulți sub hipnoză. În timp ce adulții sunt de obicei cataleptici, copiii se agită adesea sau apar neliniștiți în timpul procedurilor. Copiii extrem de hipnotizabili nu au nevoie de inducție. Imaginația vie a copiilor, combinată cu experiențe stresante, crește receptivitatea la hipnoză.

În lumea poveștilor, e frumos

„La copii, procesul este cu totul special și foarte ușor, pentru că ei au o lume cu totul specială, și deci etapele pregătitoare ce sunt necesare la adulți pentru explicații, eliminarea prejudecăților, inducție și așa mai departe, nu sunt necesare la copii. Copiii nu au prejudecăți! La ei oricum totul se petrece în poveste, deci în cadrul hipnozei medicale, facem o poveste! Cu roluri bine determinate, cu erou pozitiv (micuțul pacient), și un paloș ascuțit pe care îl va folosi în lupta cu balaurul (cariile dentare), sau o baghetă magică ceva avea același rol. Întregul proces terapeutic decurge astfel cu multă ușurință și colaborare maximă, și lăsăm întotdeauna loc pentru ședința următoare!”, povestește dr. Nassar.

Medicul este de părere că părinții trebuie să fie prezenți și să colaboreze cu copilul „În mod categoric e necesară colaborarea părinților, dar nu prin rol-pla, ci permițând medicului sau psihologului specializat să realizeze acest lucru fără interferențe.”, adaugă specialistul.

 Cu alte cuvinte, părintele trebuie să permită copilului și medicului să stabilească o legătura direct și nemijlocită, fără a interveni.

De ce este importantă o bună colaborare a copilului cu medicul, în general? „Importanța majoră constă în faptul că ferește copilul de traumă, și îi conferă astfel o creștere sănătoasă, creând împrejurări extreme de favorabile unei colaborări bune pentru toată viața cu medicul stomatolog.”, concluzionează dr. Nassar.

Sursa foto: drnassar.ro