Ansamblul bolilor inimii și vaselor de sânge este principalul responsabil pentru moartea a peste 60% dintre români. Cu vârsta, vasele de sânge se îngroașă. Și chiar se înfundă pe alocuri, transportarea sângelui nemaifiind posibilă. De aici și până la infarct, accident vascular cerebral sau alte sindroame ischemice ce se pot finaliza prin deces ori invaliditate nu mai e decât un pas. Cei mai importanţi factori de risc asociaţi bolilor cardiovasculare sunt: vârsta, ereditatea, fumatul, colesterolul crescut, obezitatea, sedentarismul, stresul, boli precum hipertensiunea arterială sau diabetul zaharat. Dintre aceştia, unii factori sunt nemodificabili (precum vârsta şi ereditatea), însă majoritatea pot fi modificaţi şi ţinuţi sub control.

Hipertensiunea atacă la orice vârstă

Hipertensiunea atacă. Specialiștii o consideră boala secolului. Și nu e de mirare. Hipertensiunea arterială (HTA) a început să lovească și la vârste fragede, începând de la 5-10 ani. De ce? Obezitatea și sedentarismul își spun cuvântul. Copiii mănâncă prea multe alimente procesate și dulciuri rafinate. Iar mișcarea nu mai face parte din ritualurile vârstei.

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

De obicei, boala nu se manifestă, cu excepția unor cazuri în care pot apărea dureri de cap. E drept că HTA poate fi și la copii și o consecință a unor alte boli. În general e urmarea bolilor cardiovasculare, hormonale, de rinichi, a dereglărilor tiroidiene sau a tulburărilor glandelor suprarenale. Însă, în general, obezitatea e de vină. Acești copii suferă și din cauza apneei în somn. Sforăie și au dificultăți de respirație. Or, HTA netratată la timp în copilărie, la maturitate poate duce la complicații deosebit de grave, precum atac de cord, accident vascular, insuficiență cardiacă, boli renale cronice.

De ce e tensiunea mare?

La 90% dintre cei cu HTA nu există o cauză anume bolii. Se iau în considerare anumiți factori de risc precum vârsta, kilogramele în plus, stresul, alimentația nesănătoasă, moștenirea genetică, anumite boli renale sau anomalii ale glandei tiroide. Cu toate că este una dintre cauzele majore care influenţează dezvoltarea bolilor cardiovasculare, creşterea peste normal a colesterolului în sânge nu este încă percepută ca prezentând un potenţial pericol pentru starea de sănătate. Leacul miraculos al reglării tensiunii arteriale se dovedește a fi adoptarea unui stil de viață sănătos, care să excludă fumatul și sarea din alimentație. În cazurile mai grave, este nevoie de tratament medicamentos.

Există însă soluții și pentru cei la care medicamentele nu mai au efect. Cardiologul Dr. Doc. Alp Burak Çatakoğlu de la Liv Hospital spune că „metoda de denevrare renală îi ajută mult pe pacienții cu HTA, putând scădea tensiunea cu cel puțin 30 de puncte, după numai 45 de minute. Se poate aplica pacienților cărora deși li se administrează cel putin 3 medicamente zilnic, tensiunea nu scade sub 140/90 și nu poate fi controlată. În cazul în care doctorul depistează că HTA nu e cauzată de anomalii hormonale sau de boli renale, poate fi un tratament aplicabil la orice vârstă.”

Un sfat pentru inima ta

„În contextul unei vieți moderne ce ne solicită organismul la maxim, în care regimul alimentar dezechilibrat este aproape o regulă, bolile cardio-metabolice sunt principala noastră amenințare, afectându-ne grav încă din adolescență. Vestea bună este că aproximativ 80% dintre consecințele dramatice ale acestor boli, inclusiv cele cu risc letal, pot fi prevenite! Reţeta sănătăţii cuprinde trei ingrediente simple: alimentaţia sănătoasă, mişcarea fizică zilnică şi lipsa fumatului. Adaugaţi la aceasta un control anual la medicul dumneavoastră şi inima va funcţiona optim ani mulţi şi sănătoşi.”, spune  Prof. Dr. Dan Gaiță, FESC Președintele Fundației Române a Inimii.

Sursa foto: 123rf.com