Hipertensiunea arterială (HTA) este una dintre bolile silențioase, des întâlnite printre români. Și poate ucide într-o clipă! Căci, nefiind dureroasă și simțitor simptomatică, poate curma viața în orice moment, în urma unui atac vascular cerebral sau a unui infarct. Din fericire, poate fi prevenită și ținută sub control.

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Atacă la orice vârstă!

Potrivit celui mai recent studiu, în România, aproximativ 7,4 milioane de persoane suferă de HTA. Este afecțiunea cardiovasculară care produce cele mai multe decese la nivel mondial. Specialiștii cardiologi trag un semnal de alarmă și ne îndeamnă să luăm măsuri împotriva factorilor de risc. Căci numărul celor care se îmbolnăvesc din cauza ei este în continuă creștere. Și, dacă până mai ieri, le era caracteristică vârstnicilor, în zilele noastre, tot mai mulți tineri și chiar copii sunt afectați.

De ce? Obezitatea și sedentarismul își spun cuvântul. Copiii mănâncă prea multe alimente procesate și dulciuri rafinate, iar mișcarea nu mai face parte din ritualurile vârstei. De obicei, boala nu se manifestă, cu excepția unor cazuri în care pot apărea dureri de cap. E drept că HTA poate fi și o consecință a unor alte boli, precum cele cardiovasculare, hormonale, de rinichi, a dereglărilor tiroidiene sau a tulburărilor glandelor suprarenale. Însă, în general, obezitatea e de vină. Or, HTA netratată la timp în copilărie, la maturitate poate duce la complicații deosebit de grave, precum atac de cord, accident vascular, insuficiență cardiacă, boli renale cronice.

Cum ne omoară hipertensiunea arterială

La 90% dintre cei cu HTA nu există o cauză anume bolii. Se iau în considerare anumiți factori de risc precum vârsta, greutatea, stresul, alimentația nesănătoasă, moștenirea genetică, anumite boli renale sau anomalii ale glandei tiroide. Cu toate că este una dintre cauzele majore care influenţează dezvoltarea bolilor cardiovasculare, creşterea peste normal a colesterolului în sânge nu este încă percepută ca prezentând un potenţial pericol pentru starea de sănătate. Leacul miraculos al reglării tensiunii arteriale se dovedește a fi adoptarea unui stil de viață sănătos, care să excludă fumatul și sarea din alimentație.

În cazurile mai grave, este nevoie de tratament medicamentos. Cu vârsta, vasele de sânge se îngroașă și chiar se înfundă pe alocuri, transportarea sângelui nemaifiind posibilă. De aici și până la insuficiența cardiacă, aritmii, infarct, accident vascular cerebral sau alte sindroame ischemice ce se pot finaliza prin deces ori invaliditate nu mai e decât un pas. Pentru că, de cele mai multe ori, HTA este diagnosticată tardiv, controlul periodic, chiar și în absența simptomelor, ar putea preveni apariția complicațiilor.

Prevenția e cheia sănătății

„Depistarea cât mai precoce, în stadii incipiente, când impactul negativ al valorilor tensionale crescute încă nu și-a pus amprenta pe principalele organe direct afectate – denumite organe țintă: inima, vasele de sânge, creier și rinchi, precum și instituirea unui tratament optim, poate stopa progresia către bolile cardiovasculare clinic manifeste. Acestea pot complica evoluția unui pacient hipertensiv prin infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență renală. Pentru asigurarea unui control terapeutic optim, pacientul trebuie reevaluat periodic, pentru a se putea urmări complianța și aderența, atât la tratamentul medicamentos cât și la măsurile non-farmacologice, adesea ignorate de cei mai mulți pacienți hipertensivi.”, spune Prof. Dr. Maria Dorobanțu, Președintele Societății de Hipertensiune Arterială.

Sursa foto: Shutterstock