Simți o durere ascuțită ca și cum un cuțit ți-ar străpunge gingiile când mănânci anumite alimente. Diagnosticul e clar și implacabil: hipersensibilitate dentară. Sau altfel spus, o sensibilitate a dinților. Hipersensibilitatea dentară este o senzație neplăcută care se resimte la nivelul gingiei, mai exact în zona de întâlnire a coroanei dintelui cu rădăcina.

Acest fenomen survine în general la schimbări de temperatură sau în momentul consumării alimentelor și băuturilor fierbinți, dar, la fel de bine poate să apară și la apă rece, aciditate sau la aerul rece inhalat pe gură.

Hipersensibilitatea dentară, explicată

Dr. Lorelei Nassar, specialist în chirurgie și implantologie, ne explică pe îndelete tot ce trebuie să știm despre această afecțiune:

„Coroana dentară e acoperită de smalț, cel care are rolul să o protejeze de schimbările de temperatură și PH-ul din alimentație. Pe de altă parte, rădăcina dentară este implantată în oasele maxilare și nu beneficiază de protecția smalțului, dar nici nu are nevoie…și uite așa,  zona lor de întâlnire, numită colet sau gâtul dintelui, e și mai fragilă. De aceea, în cazul bolii parodontale sau a unei simple inflamații gingivale, când coletul dintelui e dezvelit de gingie, simțim mici și dureroase frisoane.”

Când apare hipersensibilitatea dentară?

Este logic: ne confruntăm cu sensibilitatea dentară în situații în care gingia e inflamată.  Când și întâlnim această situație?  Atunci când avem acumulări de tartru și placă bacteriană sau când, noi, doamnele, ne aflăm în perioada ciclului menstrual sau a sarcinii (perioade în care schimbările hormonale au un impact negativ direct asupra sănătății gingivale). „Paradoxal, sensibilitatea dentară mai poate surveni și în cazul practicării unui periaj dentar incorect și intempestiv. Explicația?  Periind mai zdravăn și mai energic, reușim să ne rănim dantura, nu musai să o curățăm mai bine. Deci atenție la tehnica de periaj corectă!”, adaugă dr. Nassar.

În ce constă tratamentul sensibilității dentare?

Tratamentul sensibilității dentare e foarte simplu: un periaj dentar corect cu periuțe moi și paste de dinți speciale pentru sensibilitate dentară. Acestea au rolul să ce obtureze canaliculii dentari expuși din zona de colet dentar și creează un strat de protecție. Alternativa? Aplicații locale profesionale de geluri pentru desensibilizare și/ sau terapii cu laser.

Dr. Lorelei Nassar„Igienizarea  la un interval de 6 luni și controlul periodic la stomatolog reprezintă cel mai sigur mijloc de a împiedica apariția sensibilității dentare. Acesta este cel mai sigur și mai ieftin mijloc de a preveni apariția oricărei afecțiuni dentare, pentru că din nefericire, majoritatea problemelor dentare apar și se dezvoltă fără durere. O carie de început, un pic de retracție gingivală, chiar un grad de resorbție osoasă în parodontoze progresează deseori fără nici un semn. Ce le recomand pacienților mei? Să își introducă în agenda lor și controlul stomatologic periodic, la fiecare jumătate de an. În acest fel vor economisi timp, suferință și bani!”, încheie dr. Lorelei Nassar.

Sursa foto: 123rf.com