Când ți-ai verificat starea de sănătate a ficatului? Dacă răspunsul e „demult” sau, și mai rău, „niciodată”, dă fuga la medic! Căci ficatul e cel mai mare organ intern și are o mulțime de funcții extrem de importante. De el depinde detoxifierea, digestia și sinteza proteinelor. Are o capacitate remarcabilă de regenerare. Totuși, nu este imun la virusurile periculoase, precum cele hepatitice de tip A, B sau C. Și nu se manifestă imediat, lăsând ca boli dintre cele mai grave să se dezvolte în tăcere. Evoluția hepatitei, netratată la timp, e lentă și severă, următoarele stadii ale bolii fiind ciroza și cancerul hepatocelular.
Hepatitele virale sunt transmisibile!
Infecția cu virus hepatic C (VHC) se transmite. Totuși, contrar prejudecăților, nu se ia decât prin contactul direct cu sângele infectat. E foarte important de știut că VHC nu se transmite prin aer, strănut, tuse, atingere, îmbrățișare, sărut, tacâmuri, pahare, utilizarea toaletei. Actul sexual nu ar trebui să reprezinte un pericol. Dar, din nefericire, aceasta e cea mai frecventă cale de infectare, alături de utilizarea acelor nesterile de către consumatorii de droguri și de pasionații de tatuaje și piercing. În ce privește actul sexual, nu e periculos dacă se iau măsuri de protecție, se utilizează corect prezervativul și dacă nu are loc în timpul menstruației sau al unor practici care pot implica rănirea.
Până și riscul de a trece de la mamă la făt este mic, acest lucru întâmplându-se doar la 1 din 20 de cazuri. Totuși, VHC supraviețuiește în sângele uscat mai mult decât altele, chiar și până la 3 luni. Iar singura modalitate de a depista infecţia este testul anticorpilor anti VHC. Prin urmare, dacă ai făcut hemodializă, transfuzii, injecții cu instrumentar nesteril, tatuaje, piercing, dacă folosit obiecte personale, precum periuța de dinți, forfecuțe de unghii, aparate de ras, în comun cu alte persoane, atunci există riscul de a avea VHC în organism.
Nu doare, dar poate ucide
Zeci de ani pot trece, până când prezența VHC îți dă semne. Iar când începe să deranjeze, atunci e deja prea târziu. Infecția cronică cu VHC e principala cauză a cirozei hepatice, a carcinomului hepatocelular. Crește semnificativ riscul de mortalitate și este asociată și cu riscul crescut pentru afecțiuni precum coronaropatiile sau diabetul. Ca să nu se ajungă acolo, cere-i medicului de familie o trimitere către un specialist gastroenterolog sau în boli infecțioase. Aceștia vă vor recomanda un set de analize de sânge. Nu durează mult și îți poate salva viața. Mai mult, există campanii naționale de testare pentru depistarea infecției cu virusul hepatitei C, gratuite, așa cum este și „STOP Hepatita”, un amplu program național de informare, educare și prevenție a hepatitei în România, al cărui mesaj este: „Hepatita C este acum vindecabilă. Informează-te, testează-te, tratează-te!”. România se află pe locul 1 în rândul țărilor europene la numărul total de cazuri de hepatită, însă, persoanele infestate cu virusul hepatitei C au o șansă la vindecare.
Hepatitele virale pot fi eliminate!
,,În ultimii ani, s-au făcut paşi importanţi pentru ca pacienţii români diagnosticaţi cu hepatită să aibă acces la cele mai noi terapii. Ca să vă faceţi o idee, la lansarea APAH-RO, în 2009, luptam pentru eliminarea listelor de aşteptare. Astăzi vorbim despre accesul unui număr cât mai mare de pacienţi, cu hepatita C, în programul de tratament fără interferon. Din păcate, în ceea ce priveşte hepatita B, vaccinul lipseşte de pe piaţa din România. Sperăm că autorităţile vor identifica, curând, soluţii pentru această problemă.
Accesul la tratament, respectiv vaccinarea, reprezintă elemente cheie în procesul de eliminare a hepatitelor virale, fapt subliniat şi de Dr. Gottfried Hirnschall, Directorul Programului Global privind Hepatitele din cadrul OMS. În plus, declaraţia Alianţei Mondiale a Hepatitei este în acord cu planul de acţiune al OMS privind răspunsul sectorului sănătăţii la hepatita virală, obiectivul general fiind eradicarea hepatitei virale ca ameninţare la adresa sănătăţii publice în regiunea europeană până în 2030.”, a declarat Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO).
Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel consideră drept puncte forte: reţeaua de boli infecţioase şi reţeaua de clinici de gastroenterologie, registrul naţional al hepatitelor virale, istoricul excelent de diagnosticare/terapie/monitorizare, respective existenţa consensului la nivelul specialităţii de boli infecţioase. Printre punctele slabe ale României, la acest capitol, se numără: absenţa unui obiectiv clar, neacoperirea tuturor genotipurilor, screeningul inconstant şi programele insuficiente de educaţie şi informare.
C se simte bine în România
Hepatitele virale au mari șanse de vinde care. De fapt, Prof. Dr. Liana Gheorghe de la Institutul Clinic Fundeni subliniază că infecţia cu VHC este singura infecţie cronică virală umană vindecabilă. Cu toate acestea, rata generală de depistare a hepatitei C este foarte scăzută în România. Deoarece mulţi pacienţi nu prezintă simptome, ajung la medic atunci când sunt în stadii avansate. Sau sunt depistați în urma unor analize de rutină sau la internarea în spital pentru tratarea altor boli. Din nefericire, 70% dintre pacienţii infectaţi cu hepatita C dezvoltă o boală cronică de ficat! Hepatita C este cea mai frecventă cauză a cancerului de ficat şi una dintre cele mai importante cauze ale ciroziei. 20% din cazuri ajung la ciroză în 15 ani de la infectarea cu virusul C. Anul trecut, au fost trataţi aproximativ 6000 de pacienţi cu HVC, dintre care 98-99% s-au vindecat complet!.
În acelaşi timp, este esenţială menţinerea unui ficat sănătos în perioada post-tratament. Iar asta presupune prevenirea reinfecţiei, monitorizarea pentru riscul progresiei bolii, evitarea expunerii la elemente toxice, evitarea consumului de alcool, respectiv adoptarea unei diete hepatoprotectoare. Printre alimentele recomandate pentru menţinerea unui ficat sănătos se numără cafeaua, citricele & ciocolata neagră, usturoiul, salatele, ceapa, prazul, peştele, ouăle, ciupercile, nucile, alunele şi grăsimile nesaturate (vegetale).
Sursa foto: 123rf.com