În România sunt cam 600.000 de persoane care suferă de hepatita C.  75% dintre aceștia nu sunt încă diagnosticați. Conform datelor de prelavență raportate de OMS, România ocupă locul 1 în Europa, ca număr total de cazuri de hepatită C. Și locul 4 ca rată a mortalităţii cauzate de afecţiunile hepatice. În toamna anului trecut, România a semnat la Bruxelles „Manifestul pentru Eliminarea Hepatitei C”. Prin care țara noastră se alătură efortului de eradicare a acestei boli până în 2030. Pentru că nu își arată semnele decât în stadii avansate, diagnosticarea hepatitei C este greu de diagnosticat. Complicațiile pe care poate avea boala nediagnosticată și netratată sunt, însă, foarte serioase.

Se ia din sânge infectat

Hepatita C este o afecțiune cauzată de un virus transmisibil, prin sânge sau fluide corporale.

”Hepatita C este o boală care „se ia”. Virusul se transmite în special prin expunerea la sânge infectat, prin practici medicale neigienice, instrumente medicale neigienizate, tatuaje, piercing-uri, chiar şi înţepătura pentru cercei fără igienizare sau folosirea în comun a aparatelor de ras. Virusul nu se poate transmite pe cale aeriană (strănut, tuse etc.), prin sărut, coabitare sau simplul contact interpersonal. Folosirea sau atingerea aceloraşi obiecte nu poate transmite virusul, în absenţa sângelui, ca de altfel nici înţepăturile insectelor.”, explică Prof. Dr. Camel Kopty, medic primar, specialist în Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie la Wiener PrivatKlinik (WPK).

Riscul de a contacta hepatita C prin contact sexual este mai mare pentru persoanele cu parteneri sexuali multipli, sângele menstrual sau leziunile genitale favorizând infecția.

Cum se transmite hepatita? Citeste si ai grija de tine!

Hepatita C este o boală ”discretă”

Persoanele infectate cu hepatita C prezintă simptome evidente doar în rare cazuri. ”Nu există niciun simptom principal, specific pentru hepatita C cronică şi nici măcar pentru hepatita C acută. Uneori pacientul poate manifesta oboseală accentuată şi lipsa poftei de mâncare”, spune medicul.

Atunci când afecțiunea a evoluat deja destul de mult, simptomele care ne pot pune în gardă sunt senzația permanentă de oboseală, care nu poate fi pusă pe seama stilului de viață, dureri de stomac, îngălbenirea pielii și a ochilor, mâncărimi ale pielii și urină închisă la culoare. Spre deosebire de alte forme de hepatită virală, icterul cauzat de excesul de bilirubină din sânge și țesuturi poate să apară abia atunci când persoana dezvoltă ciroză sau fibroză hepatică.

Așa afli de C

Care sunt analizele necesare pentru diagnosticare? Hepatita C este depistată prin analize specifice ale sângelui.

”Cel mai frecvent, testele de screening al sângelui, efectuate ca parte a controlului anual, prezintă funcţia hepatică ușor ridicată, însă nu foarte mare. Următorul pas este efectuarea testelor de sânge anti-HCV și PCR, apoi sonografia ficatului. În cazul în care analiza PCR este pozitivă pe o perioadă de timp de 3 până la 6 luni, putem vorbi despre hepatita C cronică. Testul anti-HCV poate ieși pozitiv și fără ca pacientul să sufere de această boală, deci nu este suficient pentru diagnosticul hepatitei C. Astfel, numai analiza PCR confirmă că este vorba de o boală cronică activă. Testele funcţionale hepatice nu prezintă neapărat valori ridicate în cazul pacienților diagnosticați cu hepatita C,  acestea pot fi chiar normale”, arată dr. Kopty.

Se tratează!

Hepatita C este o boală care poate fi tratată eficient. ”La momentul actual, posibilităţile de vindecare a hepatitei C cronice sunt de până la 99%.”, spune specialistul. Condiția este, desigur, ca boala să fie diagnosticată la timp, înainte de a face ravagii asupra ficatului.

Infectarea cu virusul hepatitic C poate evolua în hepatită C cronică, iar cele mai comune complicații sunt ciroza și cancerul. Din fericire, hepatita C este una dintre afecțiunile pentru care s-au găsit terapii eficiente, cu rezultate bune într-un interval destul de scurt. Așadar, dacă afecțiunea este descoperită din timp, există șanse să fie complet vindecată.

Tratamentele antivirale dezvoltate în ultimii ani au o rată de vindecare de peste 90%. Așadar, este extrem de important ca hepatita să fie tratată înainte ca fibroza hepatică să dea naștere unor complicații mult mai greu de ținut sub control.

Sursa foto: 123rf.com