Rezultatele unui studiu realizat de Polaris Observatory şi publicate în Lancet Gastroenterology & Hepatology Journal sunt mai mult decât îngrijorătoare. Deşi există un vaccin împotriva hepatitei B, doar jumătate dintre nou-născuţii din întreaga lume au acces la această formă de protecţie. În plus, mai puţin de 1% dintre mamele infectate sunt sub tratament adecvat. Or, transmiterea de la mamă la făt este sursa primară de infectare. Astfel, există un risc ridicat de infectare a copiilor.

Pe de altă parte, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) atrage atenția, prin vocea președintelui ei Marinela Debu, că: „Pacienții cu hepatită netratați determină creșterea anuală a persoanelor nou infectate.”

Bolile de ficat sunt în creștere

”După Albania și Belarus, România are cea mai ridicată prevalență a HVB din Europa. Cu toate acestea, 90% din populația infectată nu este conștientă că are hepatita B. Iar 99% dintre cei eligibili pentru tratament rămân netratați. Rata de tratament din România este una dintre cele mai scăzute din regiune. Aproximativ 680.000 de români sunt infectați. Dacă nu se iau măsuri, va continua să crească numărul deceselor cauzate de boli ale ficatului asociate infecției cu virusul hepatitei B. Este o situație regretabilă și nefericită. Deoarece majoritatea acestor decese pot fi prevenite.”, a declarat Dr. Homie Razavi, Center for Disease Analysis Foundation.

”Studiul elaborat de către cei de la Polaris Observatory atrage atenţia asupra necesităţii implementării unor programe de diagnosticare şi tratament astfel încât să se înregistreze progrese importante în atingerea obiectivului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – eliminarea hepatitelor virale A, B, C, D şi E până în 2030. Studiul precizează că, dintre românii cu hepatită B, mai puţin de 10% sunt diagnosticaţi şi doar 1% sunt tratați/ eligibili pentru tratament. Este nevoie de mai multă implicare în ceea ce priveşte diagnosticarea, iar faptul că de la 1 aprilie medicii de familie pot prescrie analizele specifice identificării hepatitelor virale, fără ca pacienţii să plătească pentru acest serviciu, este un pas înainte pentru România.”, a arătat Marinela Debu, preşedintele APAH-RO.

Hepatita B poate fi înlăturată prin vaccin

Contractul-cadru CNAS pentru 2018 prevede faptul că, de la 1 aprilie, medicii de familie pot cere analize pentru depistarea hepatitei B şi C pentru toate categoriile de asiguraţi.

„Vaccinarea la naştere este vitală pentru a împiedica transmiterea virusului de la mamă la făt. Dar și pentru orice nou-născut. Astfel încât să nu fie infectat ulterior cu virusul hepatitic B. Conform studiului Polaris Observatory, prevalenţa HbsAg în rândul copiilor români cu vârsta de cinci ani este de aproximativ 0.2%.”, a adăugat Marinela Debu.

Cum se transmite hepatita? Citeste si ai grija de tine!

Euro Hepatitis Care Index arată că, în România, principalele probleme în abordarea hepatitelor virale vizează lipsa măsurilor sistematice de depistare a persoanelor infectate. Dar și  lipsa finanţărilor pentru testare fără a fi nevoie de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist. Este vorba și despre lipsa unui registru al cancerului hepatocelular (HCC); lipsa unui corp de asistenţi medicali specializaţi în managementul hepatitelor virale; lipsa unui sistem naţional şi eficient de monitorizare a hepatitelor virale.

Sursa foto: 123rf.com

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI