Boala hemoroidală este o afecțiune ce afectează o mare parte din oamenii din ziua de azi. Oricine poate suferi o „criză de hemoroizi” cel puțin o dată în viață. Cauzele apariției bolii țin atât de factorii genetici (moșteniți de la părinți) cât mai ales de schimbarea stilului de viață ce a survenit în ultimul secol.

Rușinea lasă hemoroizii netratați

„Boala hemoroidală este afecțiunea care rămâne netratată din cauza rușinii.”, spune Dr. Ana-Laura Manda, Medic specialist Chirurgie Generală, Laurus Medical.

Concret, hemoroizii sunt niște dilatații ale unor vase situate la nivelul canalului anal. Adică în ultima porțiune a intestinului gros, locul pe unde eliminăm materiile fecale. Dilatarea acestor vase duce la apariția simptomelor: durere, mâncărime, sângerare, tumefacții la nivelul anusului (hemoroizi externi). Iar complicațiile nu sunt de ignorat: tromboza, prolapsul, infecții locale etc. Boala va evolua lent, variabil în timp, cu pusee de acutizare și posibila apariție a complicațiilor dacă rămâne netratată.

Din păcate, deși este o boală foarte frecventă și cu opțiuni multiple de tratament, doar o mică parte din cei ce suferă se adresează medicului. Chiar dacă simptomele afectează calitatea vieții. Nu de puține ori pacienții au constipație, balonări, durere care face dificil statul pe scaun, sângerări la defecație.

Cu toții suntem oameni

Localizarea la nivelul anusului face ca suferindul să evite medicul. „Pacienții cu boală hemoroidală nu pot vizualiza direct locul. Și mai ales rușinea legată de acestă regiune împiedică adresarea către medic, chiar în cazuri severe. Vina cea mai mare pentru rușinea pe care o resimt pacienții este datorată educației. Încă din prima copilărie părinții explică copiilor că zona este interzisă. Trebuie permanent acoperită și nimeni nu trebuie să vadă acest loc. În plus, orice este rău sau nu trebuie atins este „caca”. Nu de puține ori părinții folosesc această expresie în educația copiilor mici.”, precizează dr. Ana-Laura Manda.

În privința eliminării materiilor fecale, nimeni nu trebuie să știe dacă și cum acest lucru se întâmplă. Actul defecației este tabu. Aceste lucruri au un cert caracter social și de igienă publică bun. Eliminarea materiilor fecale este un act privat. Dar asta nu înseamnă că nu există. Toată populația trece prin același proces de eliminare a reziduurilor. La fel cum toți trebuie să mâncăm pentru a trăi. Mai ales în cabinetul medical rușinea nu are ce căuta. Un medic nu va privi actul defecației din punct de vedere social, ci ca o normalitate a vieții de zi cu zi.

Ce se întâmplă la proctolog

„Este la fel de important ca oamenii să înțeleagă cum decurge un consult proctologic. Și faptul că acest consult nu reprezintă altceva decât culegerea unor informații esențiale pentru a putea stabili un diagnostic precis și un tratament adecvat. Astfel, consultul începe întotdeauna cu interviul. Adică întrebări din partea medicului care trebuie să știe ce anume a adus pacientul la consultație. Răspunsurile este bine să fie cât mai sincere pentru a da informațiile complete necesare. Examinarea regiunii afectate este la fel de importantă și obligatorie. Ca în orice examen medical – la cardiolog de exemplu inima este ascultată prin stetoscop.”, adaugă dr. Ana-Laura Manda.

Echivalența ascultării inimii în consultul proctologic este tușeul rectal. Care presupune vizualizarea directă a regiunii și palparea leziunilor existente. De cele mai multe ori, acestea sunt în interiorul anusului. Acesta se face prin folosirea unui gel anestezic pentru a micșora disconfortul. În plus, vizualizarea  directă a leziunilor din interior prin anuscopie face parte integrantă și obligatorie din orice consult proctologic.

Videoanuscopia presupune introducerea unui aparat special. Prin care medicul vede direct leziunile în interiorul anusului. Și înregistrarea de imagini cu aceste leziuni. Înregistrarea imaginilor are ca scop urmărirea evoluției în timp a bolii. Toate aceste proceduri sunt necesare și obligatorii pentru stabilirea diagnosticului adecvat și stabilirea tratamentului necesar.

Cum se tratează hemoroizii

Opțiunile de tratament sunt multiple, fiind împărțite în două mari categorii. Sunt cele care ajută în anumite momente, cum ar fi episoadele acute. Și care sunt complementare tratamentului ce vindecă boala. Niciunul dintre acestea nu trebuie ignorat. Mijloacele de tratament fiind de cele mai multe ori asociate. Este important de știut că singurul tratament care poate vindeca boala este cel prin care se îndepărtează hemoroizii. Restul tratamentelor (schimbarea stilului de viață, mișcare, alimentație corectă, creme, supozitoare sau chiar medicație naturistă) au un rol de suport pentru acesta. Fiind în același timp extrem de importante în prevenirea bolii sau a reapariției ei.

Tratamentele definitive pot fi chirurgicale. Metoda clasică presupune îndepărtarea prin tăietură a dilatațiilor hemoroidale. Cea minim-invazivă – prin anuscopie, e o metodă pretabilă majorității pacienților cu hemoroizi cu excepția celor în stadiu avansat de boală. Tratamentul minim-invaziv este potrivit persoanelor active. Deoarece se poate efectua ambulator. Durează 15 minute per ședință și nu presupune durere sau timp de recuperare. Este foarte important că nu interferă cu nimic stilului de viață sau confortului vieții. Și oferă în același timp vindecarea bolii în condițiile în care pacienții respectă indicațiile medicale în ceea ce privește schimbarea stilului de viață ce a favorizat apariția bolii.

În concluzie, deși rușinea este parte integrantă și cauză determinantă în evoluția bolii fără tratament, acesta trebuie exclusă din orice consult medical și cu atât mai mult din cel proctologic. Vorba populară despre absența rușinii „ca la preot și la medic” trebuie aplicată întocmai.

Sursa foto: Laurus Medical