Fără vlagă, cu privirea pierdută, uşor de enervat, cu multă tristeţe în suflet… Uneori i se spune că a picat în „butoiul cu melancolie” sau că „i s-au înecat corăbiile”. Pesimismul e principala caracteristică şi dă senzaţia că a îmbătrânit brusc. Te regăseşti în descriere sau ştii pe cineva într-o astfel de situaţie? S-ar putea să te fi pricopsit cu o depresie. Oricum, măcar o dată în viață, cu toții suferim de așa ceva. Nu degeaba au poziționat specialiștii această boală pe locul doi în clasamentul celor mai des întâlnite afecţiuni, după hipertensiune. Din nefericire, majoriteatea cazurilor trec neobservate. Mai grav însă, e faptul că, ignorată, depresia devine severă și efectele ei pot fi uneori chiar letale pentru persoana afectată.

Suferi de guturaiul psihiatriei? Tratează-te!

Te-au apăsat adesea, în ultima vreme, sentimente de tristeţe, disperare sau descurajare? Ţi-ai pierdut interesul sau plăcerea faţă de activităţi obişnuite, ce altădată făceau obiectul pasiunii tale? Dacă ai răspuns afirmativ la aceste întrebări, e momentul să tragi un semnal de alarmă. E neapărat necesar să te supui unui consult medical. Căci e foarte posibil ca guturaiul psihiatriei, adică depresia, să fie prezent în viaţa ta. Dar nu trebuie să intri în panică! Are leac. Totul e să nu o treci cu vederea și să ceri ajutor de specialitate. Iată în ce constă tratamentul:

-Consiliere efectuată de un psiholog, psihiatru sau neurolog

-Medicamente care corectează dezechilibrele de la nivelul creierului

-Fiind o afecţiune a psihicului, specialiştii recomandă lectura ca medicament, Biblia putând fi extrem de utilă dacă este studiată în profunzime.

-În cazuri speciale, participarea în grupe de sprijin şi consiliere psihologică, sub conducerea specialiştilor, dar rezultate de excepție.

-A cere sprijinul membrilor familiei, apropiaţilor sau chiar preotului este un gest care poate face minuni!

-Activitatea fizică regulată, mersul pe jos în pas vioi, timp de 30-45 de minute zilnic, sunt metode recunoscute deja.

-Programează-ţi activităţi plăcute, antrenante, în fiecare zi. Bucură-te de plăcerile vieţii!

De ce-ți faci inimă rea?

E foarte adevărat că problemele cotidiene, aparent imposibil de rezolvat, duc la instalarea depresiei. Dar specialiștii au ajuns la concluzia că, o dată cu trecerea anilor, „amarul” adunat pic cu pic cauzează afecțiuni cardiovasculare. După vârsta de 50 de ani, femeile care au suferit sau suferă de depresie au un nivel crescut de risc în fața decesului cauzat de boli ale inimii. Nici măcar specialiştii nu pot explica de ce sau cum afectează depresia sănătatea inimii și, de aceea, nu neglijează potenţiala prezenţă a depresiei la pacienţii cardiaci.

Ține legătura cu un specialist, dacă știi că există cazuri de depresie în istoricul familiei! Orice schimbare din viață te poate face vulnerabilă!

Sursa foto: 123rf.com