Vizitele regulate la cabinetul medicului stomatolog sunt extrem de importante. Și asta pentru că nu doar dantura e vizată. Dentiștii pot descoperi, după aspectul cavității bucale, afecțiuni interne destul de grave.

Inima „se confesează” gingiilor

De multe ori, trecem cu vederea sângerările gingiilor. Dar, cercetătorii irlandezi, de la Universitatea din Bristol, au ajuns la concluzia că dantura neîngrijită, gingiile sângerânde și igiena necorespunzătoare pot constitui puncte de plecare pentru apariția afecțiunilor cardiovasculare. Explicația oamenilor de știință ar fi că gingiile care sângerează permit bacteriilor să pătrundă în vasele de sânge, unde sporesc activitatea componentelor care servesc la coagularea sângelui. Prin urmare, fluxul sanguin va fi împiedicat, în timp, astfel crescând riscul apariției afecțiunilor cardiace. Pe de altă parte, specialiștii din Noua Zeelandă au descoperit că există legături strânse între igiena orală și arteroscleroză. Așa-numitele „proteine de stres”, produse de inflamații, toxine, lipsă de oxigen sau de apă, pot face ca globulele albe să se acumuleze în artere, ducând la arteroscleroză.

Stomacul „macină” dinții

Periajul dentar, după fiecare masă, joacă un rol important pentru sănătate. De fiecare dată când dinții intră în contact cu o substanță acidă, se simt atacați. Prin urmare, smalțul pierde minerale. Noroc cu saliva, care reușește să înfrunte atacul acid asupra dinților! Numai că, la atacuri repetate, saliva nu mai reușește să facă față și, cu timpul, suprafața dinților se erodează. Pe lângă mâncare, și acidul gastric contribuie la erodarea dinților. Acesta pătrunde în gură prin esofag, mai ales la persoanele care suferă de reflux gastric sau la cele care se confruntă cu stări de vomă dese. În general, o dantură tocită trădează tulburări de alimentație grave, care implică provocarea voită a vomei, cum ar fi bulimia sau anorexia. Și alcoolicii au aceeași problemă.

Hormonii se revoltă

Tratamentul de lungă durată cu medicamente pe bază de hormoni, precum anticoncepționalele, are partea lui de vină la apariția problemelor dentare. În plus, există studii care demonstrează că bolile gingiilor pot cauza nașterea prematură. În timpul sarcinii, nivelul progesteronului crește considerabil, din luna a doua, până în a opta și poate cauza gingivita. Ori această afecțiune, netratată, evoluează într-o boală mult mai serioasă, parodontita, care duce la pierderea dinților. Și nivelul crescut de insulină, cauzat, în mare parte, de diabet, duce la erodarea danturii, la îmbolnăvirea gingiilor și la apariția aftelor și a senzației de gură uscată. De asemenea, problemele dentare duc la infertilitatea masculină.

Plămânii vor aer curat

Bacteriile care se dezvoltă în gură fac ravagii în organism. Pot cauza afecțiuni respiratorii, în special la persoanele în vârstă și la cele expuse la infecții pulmonare. Odată aspirați, microbii duc la apariția pneumoniilor. Cercetătorii finlandezi, norvegieni și americani au mai descoperit că și placa bacteriană sau tartrul pot provoca afecțiuni respiratorii. Pe de altă parte, infecțiile cu virusuri se pot manifesta la nivelul gingiilor. De exemplu, apariția unor răni mici în cavitatea bucală poate fi un semn al infectării cu virusul herpetic, afecțiune cunoscută medical ca gingivostomatită herpetică acută.

Trupul își cere drepturile

Mulți dintre cei diagnosticați cu leucemie au descoperit boala pornind de la problemele gingiilor. Și primele simptome ale pierderii densității osoase, adică ale osteoporozei, pot apărea la nivelul osului care susține dintele. Se pare că nivelul scăzut al calciului e de vină, afectând maxilarul și mandibula. Totuși, la femeile însărcinate, consumul prea mare de calciu favorizează apariția cariilor. Ideal ar fi ca doza zilnică de calciu să se încadreze între 1200-1500 mg. Vitaminele B și C au și ele rolul lor, împiedicând apariția parodontitei. În special fumătorii, cei care nu se hrănesc corespunzător sau cu dereglări alimentare nervoase trebuie să aibă grijă să nu ducă lipsă de vitamina C. Durerile de maxilare care nu cedează nici la analgezice, nici după tratamentul dinților, pot fi semne de nevralgie și necesită o atenție aparte. Studii recente dezvăluie că persoanele cu viziune negativă asupra vieții, cele care se tem de înălțime ori cu alte fobii sunt mult mai predispuse la probleme grave de sănătate orală. Mai mult, se pare că igiena orală precară, în special la bătrâni, crește riscul de demență, în vreme ce gingiile sângerânde le sunt caracteristice celor cu probleme de memorie.

Cancerul oral ucide!

Dacă, pentru alte tipuri de cancer există metode de tratament care prelungesc viața semnificativ, în cazul cancerului oral situația e alarmantă. Cam jumătate dintre cei afectați, în mare parte bărbați, își pierd viața în maximum 5 ani de la îmbolnăvire. Medicul dentist poate depista semnele timpurii, așa că e indicat să-i faci o vizită, imediat ce sesizezi: o rană sângerândă, cât de mică, pe buze, pe gingii, pe limbă, care nu se vindecă; orice modificare a mucoasei; senzația de usturime a limbii și obrajilor; dificultate la mestecare și înghițire; pete albe sau roșii în interiorul gurii. Orice modificare apărută în cavitatea bucală necesită un consult de specialitate.

Pesimiștii și fricoșii au mai multe carii și își pierd dantura mai repede decât cei care au încredere în medicul stomatolog.

Sursa foto: Flickr.com