Că suntem o nație „certată” cu igiena orală se știe deja. Însă, există și oameni care nu se feresc de pasta de dinți, de periuțele performante, de ața dentară, de apa de gură, de dușul bucal și de nicio altă metodă de îngrijire. Cu toate astea, în ciuda rigurozității cu care respectă regulile de igienă, unor persoane le miroase gura. Și este un aspect cât se poate de neplăcut.

Ce boli fac gura urât mirositoare

În termeni medicali, respirația urât mirositoare poartă numele de halitoză. Și, când nu lipsa igienei e de vină, poate fi simptomul unor boli sau consecința unei alimentații deficitare. Cele mai frecvente cauze sunt cele dentare, precum limba încărcată, cariile, gangrenele, inflamațiile și pungile parodontale. Totuși mirosul neplăcut care persistă poate fi semn al amigdalitei, al infecțiilor respiratorii, sinuzitei, refluxului gastro-esofagian, bolilor hepatice sau renale. Spre exemplu, când respirația miroase a mere stricate sau a acetonă, poate fi de vină diabetul.

Mirosul de urină provenit din gură poate însemna un nivel ridicat al ureei în sânge, iar cel de materii fecale poate anunța o ocluzie intestinală, supurații pulmonare sau, la copii, prezența paraziților intestinali. Mirosul de peşte indică afecţiuni digestive. Dar şi o substanţă conţinută de pilulele contraceptive are același efect deranjant. Izul de amoniac, cunoscut ca foetor hepatic, le este caracteristic celor ce suferă de ciroză. Și gura uscată, afecțiune cunoscută drept xerostomie, poate provoca o respirație urât mirositoare.

Stomatologul te ajută

„Principala cauză a respirației urât mirositoare sunt problemele parodontale. Gingivita și periodontita influențează apariția unor boli de inimă și a accidentului vascular cerebral. Toxinele din bacteriile orale sunt eliberate în fluxul sangvin și pot provoca un adevărat haos în organism, precum boli cardiovasculare, cancer oral, Alzheimer, probleme digestive, toate avaâd ca efect respirația neplăcută. Periajul, folosirea aței dentare și curățarea limbii înainte de culcare ajută la eliminarea particulelor alimentare, astfel încât bacteriile nu își pot crea un mediu pentru a ataca sănătatea noastră.”, spune dr. Andra Custură, stomatolog, Andra Smile.

Sursa foto: Shutterstock